Ingegerd Råman, Teservis i porslin, 2016, Arita Japan
Tidigare utställning
Tidigare utställning
Ingegerd Råman
14 september – 9 december 2018, visas på The National Museum of Modern Art, Crafts Gallery, i Tokyo

Ingegerd Råman

Utställningen visades på The National Museum of Modern Art, Crafts Gallery, i Tokyo hösten 2018.

Ett personligt urval från en lång och mångsidig formgivargärning visas i höst då Ingegerd Råman för första gången presenteras för en bred japansk publik.

Ingegerd Råman är en av Sveriges mest tongivande formgivare. Hon är också krukmakare. Det klara glaset och den svarta, och ibland vita, keramiken har blivit något av hennes signum. Föremålens enkla former och sparsmakade färger har en avskalad självklarhet som skvallrar om att Råman i sitt skapande utgår från funktionen, hur och i vilka sammanhang sakerna ska brukas.

Utställningen visades för första gången på Nationalmuseum Design i Stockholm sommaren 2016. När den nu, i samband med 150-årsfirandet av de diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Japan, visas i Tokyo är det första gången som Råmans mångskiftande arbete i större omfattning presenteras för den japanska publiken. Cirka 180 föremål, utvalda av Råman själv, med exempel från såväl designuppdrag för IKEA som projekt tillsammans med svenska arkitekter visas. Likaså presenteras hennes samarbeten i Japan, med Kimura Glass Co Ltd (2017) och det så kallade Arita-projektet (2016).

Ingegerd Råman i ateljén
Ingegerd Råman, Konjakskupa för Grönstedts. 1996, Skruf.
Ingegerd Råman, Målat glas 2000-tal, för Orrefors
Ingegerd Råman, Teservis i porslin, 2016, Arita Japan
Skål i stengods, 2016, Ingegerd Råman.