Forskaren och skribenten Philip Warkander berättar om den komplexa relationen mellan mode och minnen. Föredraget utgår från Warkanders nya bok Modeminne (Hoc Press), som han har skrivit tillsammans med Hanna Wittrock.
Generellt sett blickar mode framåt medan minnen länkar oss till det förflutna. Samtidigt är kläder bland de mest personliga föremål vi har, och minnen av särskilda händelser eller personer är inte sällan förknippade med vad vi (eller någon annan) bar vid tillfället. Även mode som fenomen blickar ofta bakåt, och skapar nytt genom att omtolka det förgångna.
I föredraget berättar Philip Warkander, forskare vid Lunds universitet, om de många och ofta paradoxala sätt som mode och minnen går i dialog med varandra, och sättet vi kan förstå tidens mekanismer genom våra minnen av mode.
Fri entré, ingen förbokning
Tid: Fredag 26 januari 2024, kl 14–15
Plats: Södra ljusgården, entréplan
Om boken och föredraget
Föredraget utgår från den nyutkomna boken Modeminne, skriven tillsammans med Hanna Wittrock, och handlar om mode som stimuli för minnet: hur ett klädesplaggs design och taktila egenskaper kan frammana hågkomster hos både bärare och betraktare. Och hur en händelse eller tidsepok kan komma att symboliseras av ett särskilt plagg eller mode. Boken bygger på intervjuer med bland andra Åsa Linderborg, Lill Lindfors, Sunil Munshi, Mustafa Panshiri, Marina Schiptjenko, Andrès Stoopendaal och Anna-Karin Wyndhamn.

Philip Warkander. Foto: Tomas Falmer.
Om föreläsaren
Philip Warkander är lektor i textilt management vid Högskolan i Borås samt forskare vid Lunds universitet. Han skriver regelbundet om mode och design för Expressen Kultur samt för Sydsvenskan/HD.
Hans essäböcker När jag somnar tänker jag på de obesvarade mailen och Danius och modet (med Marie Ledendal) utkom på Hoc Press, 2019 respektive 2020.
Fotot högst upp på sidan av Tomas Falmer.
Det finns inga kommande händelser