Kocken

Målningen Kocken är målad av Giuseppe Arcimboldo på 1500-talet. Men varför heter den Kocken egentligen? Utforska målningen tillsammans - så småningom kommer ni att upptäcka varför! Det här konstverket ingår i serien Titta på konst tillsammans med barn.

Gör så här

Sätt er bekvämt. Se till så att ni sitter så ni ser skärmen bra. Strax här nedanför finns två zoombara bilder.

Börja med att titta tillsammans på den första bilden. Zooma in på detaljerna. Vad ser ni för saker i bilden? Kanske en grillad kyckling, en citron eller några ekblad, vad mer?

Titta sen på nästa bild. Nu gäller det att ställa om blicken! Det kan ta en liten stund, men med lite fantasi så ser ni snart ett porträtt, en bild av en människa, istället en bild av mat.


Arcimboldo har gjort så att den är som två målningar i en! Ser du ansiktet? Det har en kycklingnäsa och en hatt på huvudet med en plym av ekblad! Kanske föreställer det kocken som grillade både kycklingen och den lilla grisen som också finns i bilden. Tittar ni på den första bilden igen, så blir det en matbild, igen.

Om Arcimboldo

Konstnären Giuseppe Arcimboldo levde för mer än 400 år sedan och var hovmålare till bland andra Rudolf II i Prag. Han gjorde flera liknande bilder som lurar ögat där han målade frukter, böcker, blommor eller fiskar för att skapa olika ansikten i porträtt. Han var inte bara konstnär vid det kejserliga hovet utan också en festfixare som anordnade både maskerader och fyrverkerier. Målningarna var lite som ett slags partytrick som skulle roa och underhålla.

Vill ni se fler av hans bilder som finns i NM samling?

De fyra årstiderna: Primavera Estate, etsning på papper

De fyra årstiderna: Autunno Invernto, etsning på papper

Ateljéns tips för hemmafix

Inspireras av Kocken och gör ditt eget matiga självporträtt. Ateljén tipsar om hur du kan göra.

Fler konstverk att titta på

Här finns förslag på fler konstverk som ni kan titta på och prata om tillsammans.