Laokoongruppen

Upptäck konsten tillsammans, hemma eller i skolan. Det här konstverket ingår i serien Titta på konst tillsammans med barn.

Gör så här

Sätt er bekvämt. Se till så att ni sitter så ni ser skärmen bra.

Strax här nedanför finns en zoombar bild av konstverket. Börja med att titta noga på bilden en stund. Här kommer 3 ingångar till att börja titta på och prata om konst tillsammans. I texten under bilden finns fler frågor, som handlar om just det här konstverket, att fundera på och prata om.

1. Se – Upptäck bilden. Vad ser du? Titta i på hela bilden, olika delar av den, upptäck detaljer, färger och former. Zooma in så ni ser alla detaljer.

2.Tänka – Vad händer i bilden? Vad fick dig att se det?

3. Undra - Är det något du undrar över? Föder bilden några frågor eller funderingar hos dig? Vad hände sen? Hur känns bilden? Och så vidare. Reflektera tillsammans.


Laokoon, okänd konstnär, gipsavgjutning efter antik marmorskulptur

Laokoongruppen

okänd konstnär, gipsavgjutning efter antik marmorskulptur

Konstverket du ser på bilden är alldeles vit och gjort av gips, ett material som är både skört och hårt. Du har nog redan klurat ut att det är en skulptur?

Den är gjord på 1800-talet och är alltså cirka 200 år gammal, men originalet till den här skulpturen och den spännande berättelse som den skildrar har en historia som är mycket äldre än så.

I skulpturen är det tre människor som vrider sig och sträcker ut sina armar åt olika håll. De verkar kämpa mot någonting långt och slingrande. Ser du vad det är? Vad är det som händer egentligen? Titta på de tre figurernas ansikten. Hur ser deras ansiktsuttryck ut? Syns deras känslor?

Och varför är alla nakna?

I den äldre konsten är det rätt vanligt med nakna människor.

Det är helt enkelt en ledtråd till oss som tittar på konsten. Vi ska förstå att nu är det inte en verklig person vi ser på utan en gud eller gudinna eller en annan gestalt ifrån en antik mytologisk berättelse. Gudarna var gudomliga och så var även deras kroppar som är formade efter dåtidens skönhetsideal utifrån vad som ansågs vackert och perfekt.

Ser du någon med kläderna på i äldre konst så är det oftast en vanlig människa, som du och jag.

Det här med nakenheten är en bra ledtråd även när man tittar på den här skulpturen. Alltså, tre nakna människor, skildrade som i en fastfrusen sekund, nästan som en stillbild ur en spännande film. Kan de handla om en gammal mytologisk berättelse? Vill du veta mer om skulpturen läs vidare om berättelsen om Laokoon.

Om Laokoon

Laokoongruppen, som denna skulptur kallas för, berättar om en urgammal saga om prästen Laokoon och hans två söner och deras kamp mot två havsormar!

Enligt berättelsen pågick det ett krig mellan Grekland och den antika staden Troja. Mitt i kriget drog Grekerna plötsligt bort sina trupper från Troja och lämnade istället kvar en stor häst byggd av trä som offergåva till krigsgudinnan Atena. Eller rättare sagt, grekerna ville att det skulle se ut som det. Men inuti den gigantiska trähästen gömde sig de grekiska soldater, redo att anfalla staden Troja.

Laokoon, han som är mittfiguren i skulpturen, var en trojansk präst som försökte varna de trojanska invånarna att de inte skulle ta in trähästen i staden. Han anade nog att det var något tokigt på gång.

Precis när Laokoon var på väg att kasta sitt spjut mot trähästens buk för att avslöja de gömda grekerna, reste sig två jätteormar ur havet och anföll honom och hans två söner. Skulpturen framställer Laokoon och söner i stundens hetta där de kämpar emot de väldiga havsormarna.

Om du tittar noga så kanske ser du att skulpturen har små skarvar både på ormarna samt vid midjan, ben och armar hos figurerna, den består alltså av olika delar.

Fler konstverk att titta på

Här finns förslag på fler konstverk som ni kan titta på och prata om tillsammans.