Färger bär på estetiska, politiska och spirituella berättelser som sträcker sig över flera sekel och varierande kulturer. I en serie extra långa och fördjupande visningar utforskar vi de tre primärfärgerna och tittar på målningar i samlingarna där de spelar betydande roller. Den här visningen ägnar vi åt färgen röd.
På lördagar i höst kan du gå med på lite längre visningar där vi fördjupar oss i olika teman. Den här visningen är en av tre i serien Färgernas språk.
Tid
Lördag 22 november kl 13:00–14:30
Biljetter
310 kr
Biljetten inkluderar entréavgift 160 kr. Om du har årskort, rätt till fri entré eller redan har köpt entrébiljett kostar visningsbiljetten 150 kronor.
Samlingsplats
Skulpturgården, entréplan
Om visningen
Med den här serien vill vi hylla färgen i konsten. Primärfärgerna blått, gult och rött får varsin visning och vid varje tillfälle går vi på en såväl sinnlig som kritisk vandring genom samlingarna i museets salar, från 1500-tal till 1900-tal. Vi diskuterar färgernas och pigmentens betydelse genom historien och tittar närmare på målningar där en särskild färg har en viktig roll.

Louis Jean Desprez, Gustav III bevistar julmässan i Peterskyrkan i Rom 1783, 1786 - 1787. Olja på duk.
Färgen röd
Genom historien har den röda färgen haft två motsatta konnotationer: gott och ont, kärlek och ilska. Rött är utan tvekan de starka känslornas färg, och det är även en av de äldsta färgerna som används inom konsten. Till skillnad från den blå färgen finns rött pigment på flera håll i naturen – exempelvis i blod, röd jord och metaller. Ockra, en lera som färgas röd av järnoxid, användes redan i grottmålningar för tusentals år sedan. Vermillion är ett pigment som flitigt brukades mellan antikens dagar och 1800-talet, vilket gör att det är vanligt förekommande i Nationalmuseums äldre samlingar. Vanligt förekommande är även karminrött, en mörk nyans som bland annat framställs genom att krossa koschenillsköldlöss. Dessa kommer ursprungligen från Sydamerika, och utgör ett av flera exempel där färgpigment och kolonialism är tätt sammanflätade.
Mer om ”Färgernas språk”
Välkommen till en fördjupande visningsserie som sätter fokus på färgpigmentens betydelse i konsthistorien, med utgångspunkt i museets omfattande målerisamling. Färger är inte bara visuella upplevelser – de bär på komplexa lager av mening som rör estetik, politik, handel, tro och symbolik. Genom århundradena har pigment haft olika roller och värden beroende på tid, plats och kulturell kontext.
I denna serie visningar lyfter vi fram de tre primärfärgerna – blått, gult och rött – var och en i en egen visning. Vid varje tillfälle beger vi oss ut på en sinnlig och reflekterande vandring genom museets salar från 1500-talet fram till 1900-talets slut. Vi utforskar hur dessa tre färger har använts i konstverk, vad de har symboliserat för olika konstnärer och epoker, och hur deras materiella ursprung – från sällsynta mineraler till växt- och djurbaserade ämnen – har påverkat deras värde och status. Visningarna erbjuder därmed både en konsthistorisk och kulturkritiks resa genom färgens värld.
Fler visningar i serien
Färgen blå
Lördag 6 december kl 13:00–14:30
Färgen gul
Lördag 13 december kl 13:00–14:30
Fördjupande helgvisningar
På lördagar och några söndagar i höst kan du gå med på lite längre visningar där vi fördjupar oss i olika teman. Du hittar alla helgvisningarna här.
- lördag 22/1113:00–14:30