I den här extra långa och fördjupande visningen tittar vi närmare på tekniken bakom porträttminiatyrerna – med fokus på färgpigment. Konservatorn och forskaren Cecilia Rönnerstam leder visningen.
På lördagar i höst kan du gå med på lite längre visningar där vi fördjupar oss i olika teman. Den här visningen är den sista av två i serien Stora berättelser i små format – om porträttminiatyrer.
Tid
Lördag 25 oktober kl 13:00-14:30
Tid
Lördag 11 oktober kl 13:00–14:30
Biljetter
310 kr
Biljetten inkluderar entréavgift 160 kr. Om du har årskort, rätt till fri entré eller redan har köpt entrébiljett kostar visningsbiljetten 150 kronor.
Samlingsplats
Meddelas senare
Om visningen
Vi följer hur kunskap om pigment spreds i historiska ateljéer och hur den skrevs ner i viktiga texter och tittar närmare på vilken betydelse som Elias Brenners banbrytande pigmentförteckning från 1680 hade. Du får även veta hur dagens vetenskapliga metoder, som röntgen, kemi och mikroskopi, hjälper oss att förstå hur konstnärerna arbetade. En visning där konst möter vetenskap – och där det dolda blir synligt.
Mer om Cecilia Rönnerstam
Cecilia Rönnerstam arbetar som konservator och forskare vid Nationalmuseum i Stockholm, specialiserad på porträttminiatyrer och historiska pigment. Hon leder ett forskningsprojekt om pigment i tidigmodernt porträttminiatyrmåleri och har föreläst internationellt, bland annat vid Museum of Fine Arts i Houston och Victoria & Albert Museum i London.
Mer om Stora berättelser i små format
Nationalmuseum har världens största samling av porträttminiatyrer – ett resultat av över hundra års målmedvetet samlande och generösa donationer. Men vad gör dessa små porträtt så unika och fängslande?
Under två lördagsvisningar har du chans att följa porträttminiatyrens spännande resa – från 1600-talets Europa, via drottning Kristinas Sverige, till vår egen tid. Vi tittar på hur konsten inspirerades av medeltida bokmåleri och lär oss mer om teknik, material och hur miniatyrmåleriet kopplades till sin tids konstteorier.
I Sverige fick miniatyrmåleriet starkt fäste, och även efter fotografins genombrott levde traditionen vidare – ofta tack vare kvinnliga konstnärer som förde den in i modern tid. Välkommen att upptäcka en konstform i det lilla formatet – med stor betydelse! Visningarna hålls av konservatorn och forskaren Cecilia Rönnerstam.
En till visning i serien
Porträttminiatyrernas historia och Nationalmuseums unika samling
Lördag 11 oktober kl 13:00–14:30
- lördag 25/1013:00–14:30