Nationalmuseums sommarutställning 2021 på Gripsholms slott i Mariefred presenterade 23 migranter till Sverige från mitten av 1600-talet till vår egen tid. Gemensamt för dem alla var att de spelat en avgörande roll i svensk historia och aktivt bidragit till utvecklingen av samhället.
Bland dem som utställningen porträtterade fann man skiftande livsöden, en stor social bredd och en stor kulturell mångfald. Dessa migranter speglade svensk historia från stormaktstid till 1900-talets demokratiska samhälle. Där rymdes såväl tre svenska drottningar som en kunglig kammartjänare. En majoritet var kulturpersonligheter – operasångare, visdiktare och konstnärer. Några namn överraskade eftersom de i dag uppfattas som en självklar del av Sverige. Utställningen hade en allvarlig avslutning, som speglar 1900-talets fasor – två starka porträtt av överlevare från Förintelsen.
Statens porträttsamling
Statens porträttsamling på Gripsholms slott i Mariefred är världens äldsta nationella porträttgalleri. Det grundades år 1822 och förvaltas av Nationalmuseum. De sommarutställningar som Nationalmuseum varje år producerar för Gripsholms slott baseras helt eller delvis på den samlingen.
Nationalmuseum ansvarar för samlingar av konst och konsthantverk på en rad museer, slott och herresäten runt om i Sverige. Gripsholms slott i Mariefred är ett av dem.
Ta del av utställningen i digital form
Migranter
Gemensamt för dessa migranter är att alla spelat en avgörande roll och aktivt bidragit till utvecklingen av det svenska samhället. Några namn överraskar eftersom de idag är en självklar del av Sverige.