Vad är en nationell porträttsamling – och vad skulle den kunna vara? Vinterns utställning visar porträtt från Statens porträttsamling tillsammans med måleri och skulptur från Nationalmuseums övriga samlingar. Kända verk som Damen med slöjan möter verk från vår tid som Mikaels Janssons porträtt av Max Martin och Marja Helanders porträtt av Britta Marakatt Labba.
Vad är en nationell porträttsamling – och vad skulle den kunna vara? Den frågan är utgångspunkten för Nationalmuseums vinterutställning. År 1822 grundades Statens Porträttsamling, en samling porträtt av framstående svenskar. Samlingen, som anses vara världens äldsta nationella porträttsamling, hör sedan länge till Nationalmuseum och kan ses på Gripsholms slott i Mariefred.
I vinterns utställning visas ett urval porträtt från Statens Porträttsamling tillsammans med målningar och skulpturer från Nationalmuseums övriga samlingar. Kända verk som Alexander Roslins Damen med slöjan, vilket är ett porträtt av Roslins hustru konstnären Suzanne Giroust från 1700-talet, möter verk från vår tid som Mikaels Janssons porträtt av Max Martin och Marja Helanders porträtt av Britta Marakatt Labba.
Utställningen ställer också grundläggande frågor om vad ett porträtt är. Genom historien har bilder av samhällets ledare används för att manifestera makt. Statens Porträttsamling ger framför allt en bild av landets elit och makthavare genom historien. På ett privat plan har samtidigt porträtt varit viktiga för att minnas familjemedlemmar och vänner. Bilden av ett ansikte är starkt kopplat till vår föreställning om en människas personlighet och identitet. Idag är selfien tagen med en mobiltelefon ett av de mest karakteristiska uttrycken för tidens visuella kultur.
I utställningen diskuteras porträttens olika roller och funktioner genom historien och i vår samtid. Här möts konstnärers självporträtt, porträtt av barn, vänporträtt, porträtt av kungar och ministrar, nobelpristagare, musiker, skådespelare, idrottare och författare. Utställningen ger också publiken möjlighet att fundera över vilka personer som ännu inte finns avporträtterade i samlingen men som kanske borde finnas där.