Interiör från Nationalmuseum, Trapphallen. Foto: © Bruno Ehrs

​Nationalmuseum håller stängt tills vidare och ändrar kommande utställningsprogram

Den 20 mars stängde Nationalmuseum tillsammans med de flesta centralmuseer tillfälligt verksamheten i museibyggnaden på grund av utvecklingen kring det nya coronaviruset. Stängningen gäller nu tills vidare och museet arbetar med olika scenarier för när det kan bli aktuellt att öppna igen. Detta innebär att en del justeringar har behövt göras i det kommande utställningsprogrammet.

Utställningen Zorn – en svensk superstjärna som var planerad att öppna i sommar skjuts fram till 18 februari 2021. Snowcrash som skulle visas i höst skjuts också fram till nästa år. Utställningen Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar står redo när museet återigen öppnar och kommer sedan att kunna visas till och med 21 februari nästa år. Arkadien – ett förlorat paradis öppnar 1 oktober som planerat.

– Alla museer runt om världen behöver göra stora förändringar när det gäller inplanerade utställningar framöver. Detsamma gäller för oss på Nationalmuseum. Genom att flytta utställningarna framåt i tiden vill vi garantera att besökarna får möjlighet att komma och se våra utställningar med glädje – och känna sig trygga. Samtidigt satsar vi på vår digitala närvaro för att göra samlingarna tillgängliga för alla, säger Susanna Pettersson, överintendent på Nationalmuseum.

Nationalmuseum Jamtli har fortfarande möjlighet att ha sin verksamhet öppen och utställningen Från gryning till skymning förlängs därför till och med den 24 maj. Den kommande utställningen 1700-tal – Sverige och Europa skjuts därmed fram något och öppnar enligt nuvarande plan den 18 juni.

Utställningarna Migranter på Gripsholms slott samt Hanteras varsamt – fragilt, flyktigt, förgängligt på Läckö slott kommer att installeras som planerat och visas när slotten öppnar igen.

Återöppnandet av Gustavsbergs Porslinsmuseum är fortsatt planerat till 6 juni, men beror på hur rekommendationerna för att ha verksamheten öppen ser ut då.

Under tiden som museibyggnaden är stängd fortgår arbetet med att sprida information och kunskap om samlingarna digitalt via museets konton i sociala medier och på webbplatsen. Det specialframtagna materialet med konstverk att titta på tillsammans med barn, ABC med Nationalmuseum, fråga intendenten och olika filmer är bara några exempel på hur det fortfarande går att ta del av samlingarna. Utöver det finns Nationalmuseums stora föremålsdatabas, bildarkiv och Nationalmuseum Visitor Guide App där det går att följa konsten från 1500-talet fram till i dag.

https://www.facebook.com/nationalmuseumswe/

https://www.instagram.com/nationalmuseumswe/

www.nationalmuseum.se