Utställningen visdes på Åbo konstmuseum 1 oktober 2021 – 9 januari, 2022.
Royal Salute presenterade europeisk och svensk konst från fem sekler ur samlingarna vid Nationalmuseum i Stockholm. I utställningen ingick målningar, skulpturer och keramik samt nutida fotografier på medlemmarna i det svenska kungahuset.
Helheten omfattade drygt 50 verk. Den tog avstamp i renässansen och gick via barocken, rokokon och nyklassicismen vidare till 1900-talets början och millennieskiftet. Representerade var också stora namn inom konsthistorien vars verk sällan kunnat ses i Finland, bland annat Adriaen de Vries, Cranach, Rubens, Boucher och Manet samt svenska klassiker som Roslin, Sergel och Carl Larsson.
Royal Salute var en mångsidig tidsresa genom den västerländska konsthistorien men belyste också dess inramning, det vill säga Europas politiska och kulturella historia. Den åskådliggjorde hur den nationella konsten formats i den smältdegel där internationella intryck från olika håll blandades. Dessutom visade den hur arvet efter regenterna under den svenska tiden, till exempel Gustav II Adolf, Kristina och Gustav III, fortlever i det finska samhället. I helheten ingick också flera konstverk som varit i de svenska regenternas ägo, bland annat den av Gustav Vasa anskaffade målningen Lucretia av Lucas Cranach d.ä., italienska fajansföremål som tillhört drottning Kristina och Gustav III:s målningar av Rembrandt, varav en del senare klassificerats som mästarens ateljéarbeten.
Motiv från antikens färgstarka gudasagor och berättelser, mästerligt utförda kompositioner med symbolisk innebörd, pompösa representationsporträtt och intima interiörer berättar om sin egen tids värdegrunder och stilideal liksom också genrebilderna, de urbana motiven och bygdelandskapen från realismens tid under senare hälften av 1800-talet. En del av verken är konkreta påminnelser om möten mellan olika folk i Europa, till exempel de stora bronsskulpturer som på 1600-talet kom till Sverige som krigsbyten från Prag och Danmark.
Utställningen Royal Salute producerades i samarbete med Nationalmuseum och planerades för Åbo konstmuseum på basis av konceptet för Nationalmuseums vandringsutställning Sex sekler av samtid.