Simplicissimus, fräck satir

Guldkorn från Konstbiblioteket

Simplicissimus var en satirisk tysk tidskrift, som gavs ut veckovis. Den startade i april 1896 av Albert Langen som gav ut den på eget förlag. De franska tidskrifterna Gil Blas illustré och Le Rire var förebilder för Simplicissimus. Ett politiskt vågat innehåll i kombination med ett väldigt modernt grafiskt yttre var konceptet.

Ofta var stela preussiska militärer och rigida tyska sociala strukturer föremål för skämt. Allt sett från den mera liberala stämningen i München, som var tidskriftens huvudsäte.Thomas Mann, Rainer Maria Rilke, Frank Wedekind och en mängd andra kända författare medverkade i tidskriften.

1898 tröttnade Kaiser Wilhelm på att bli förlöjligad på omslaget och tidskriften staffades. Langen, utgivaren, tvingades till fly landet till Schweiz och bötfälldes med 30.000 tyska guldmark. Tecknaren Th. Th. Heine fick sex månaders fängelse och författaren Frank Wedekind dömdes till sju månaders fängelse. 1906 var det dags igen, då blev redaktören Ludwig Thomadömd till sex månaders fängelse för att ha förolämpat prästskapet. Alla kontroverser gjorde att tidskriften fick stor spridning och som mest gavs den ut i 85.000 exemplar varje vecka.

När Tyskland gick med i första världskriget 1914 blev tonen dämpad, krigsdeltagandet började stödjas och funderingar på att lägga ner tidskriften uppstod. Tidskriften fortsatte emellertid och blev starkt politiskt främst i teckningarna med konstnärer som George Grosz, Käte Kollwitz och John Heartfield. Tidskriften gavs ut från april 1896 till 1967, med uppehåll åren 1944–1954. Från 1964 gavs den ut var fjortonde dag.

En privat donator skänkte 1946 delvis ofullständiga årgångar och 1952 gav Claës Axel Widstrand via Föreningen Nationalmusei Vänner flera kompletta årgångar till Konstbiblioteket.

Claës Axel Widstrand, 1866-1956 var en svensk marinläkare, personhistoriker samt konstsamlare av stora mått. Han ägde Sveriges största privata grafiksamling med långt över 40. 000 blad. Widstrand gjorde även omfattande donationer av grafik till Nationalmuseum.

Läs mer

Klicka här att läsa mer om tidskriften Simplicissimus och för att läsa den inskannad
OBS! på tyska.

/Maria Zetterberg, bibliotekarie vid Konstbiblioteket

Fler guldkorn från arkiv och Konstbibliotek