Joseph Ducreux, Självporträtt, kallat La Surprise en terreur
Sensibus – en känslig tur genom konsten
Ett skolprogram för åk 4–6

Kan vi se hur det känns? Hur känns en sorgsen skulptur i kroppen? Kan vi känna flera känslor samtidigt? Det här skolprogrammet hjälper oss att tolka, förstå och sätta ord på våra känslor och tankar genom konsten. Programmet passar bäst för grund- och grundsärskolans åk 4–6.

Konst är gjord av människor för människor. Genom konsten möter vi oss själva och den kan också hjälpa oss att förstå andra. I det här skolprogrammet utforskar vi vårt livsviktiga signalsystem, känslorna, och utgår ifrån de 10 vanligaste – glädje, ilska, förvåning, oro, intresse, sorg, skam, rädsla, avsmak och empati.

Vi får syn på känslor som syns på utsidan och vi funderar över de som kanske inte alltid syns men som känns på insidan. Vi funderar också över varför känslor finns? Har de någon funktion egentligen? Det här skolprogrammet hjälper oss att tolka, förstå och sätta ord på våra känslor och tankar genom konsten.

Visning med ateljé

I ateljén utforskar och uttrycker vi oss med färg och form med hjälp av våra olika känslor.

Kopplingar till läroplanen

Vi tror på konsten som kunskapsväg och skolprogrammet Sensibus - en känslig upptäcktsfärd genom konsten har utformats med grundskolans och grundsärskolans läroplaner i åtanke.

Läs mer om hur skolprogrammet knyter an till läroplanen

Boka skolprogrammet

Boka från 11 augusti

Bokningen har sommarstängt och öppnar igen den 11 augusti. Samtidigt öppnar formulären för att boka skolprogram. Välkommen åter!

Skolprogrammet kan bokas tisdag–fredag.

Endast visning: 1 h
kl 9:30–10:30, kl 10:00–11:00.

Visning med ateljépass: 2,5 h
kl 9:00–11:30

Visning: 1 000 kr/klass

Visning med ateljépass: 1 700 kr/klass

Kontakt

För frågor om skolprogram och övrig skolverksamhet, kontakta oss via e-post till: skola@nationalmuseum.se

Förberedelsematerial

Ett bildmaterial för de elever som behöver förbereda sig lite extra inför besöket: hur museet ser ut och vad som kommer att hända under besöket. Titta tillsammans i klassrummet eller ladda ner och ta med er när ni kommer på besök.

Bra att veta inför besöket – Visning (pdf)

Bra att veta inför besöket – Visning och ateljé (pdf)