Villa Curiosa och den borttappade kikaren
Ett skolprogram i anslutning till utställningen Villa Curiosa, för åk 0–6.
Boka skolprogrammet

Magisk ramsa ger nycklar till konsten

Villa Curiosa är en sinnlig, absurd och filosofisk utställning som ger nycklar till tolkning och upplevelse av konst. Berättelsen om en magisk ramsa löper som en röd tråd genom utställningen och visar vägen till de förmågor vi behöver för att utforska konstvärlden. I det här skolprogrammet får eleverna uppleva några verk i museets salar samt utforska det förunderliga Villa Curiosa.

Curiosa, oculus, intellectus, sensibus, scientia, fabrica. I de gåtfulla orden gömmer sig de förmågor vi behöver för att utforska konstvärlden. Ramsan ingår i den berättelse som ligger till grund för utställningen Villa Curiosa. Där ingår också en tappad kikare och en resa till konstvärlden. Berättelsen leder oss runt i museisalarna och sedan vidare till en vrå längst in i Nationalmuseum. Där finns ett gammalt skåp. Bakom dörrarna till skåpet döljer sig ett ovanligt hem, Villa Curiosa, fyllt av samlade minnen, märkliga saker och fantastiska konstverk. Där finns spår av den magiska ramsan, men också av de som bor där. Vilka är de?

Villa Curiosa är en sinnlig, absurd och filosofisk utställning för barn. Den ger nycklar till tolkning och upplevelse av Nationalmuseums samlingar och till konsten i stort. Originalkonst från museets samlingar blandas med rekvisita i sinnliga upplevelsemiljöer.

Se vad orden i den magiska ramsan betyder.

Skolprogrammet

I skolprogrammet Villa Curiosa får eleverna tillsammans med en konstpedagog ta del av utställningens berättelse. De får uppleva några verk i museets salar samt besöka och utforska Villa Curiosa.

Skolprogram med ateljé: Fabrica!

Kombinera besöket i Villa Curiosa med ett ateljepass. I ateljén utforskar vi måleriet och lär oss några måleritrix.

Boka skolprogrammet

Skolprogrammet kan bokas tisdag–fredag.

Endast visning och besök i Villa Curiosa: 1h

kl 10:00–11:00, 11:00–12:00, 12:00–13:00, 13:00–14:00

Villa Curiosa med ateljé: 2,5h

kl 9:00–11:30

Visning 1h: 1 000kr/klass

Visning med ateljépass: 1 700kr/klass

Klicka här för att komma till formuläret för bokningsförfrågan.

Kontakt

För frågor om skolprogram och övrig skolverksamhet, kontakta oss via e-post till: skola@nationalmuseum.se