Torsdag 9 februari
Porträtt: verklighet eller fiktion
Vad är ett porträtt? Hur mycket berättar ett porträtt om den avporträtterade? Är det bara en representation av en persons utseenden eller baseras det på en del konventioner och normer som står i centrum och är återkommande nu och då? Följ oss i en tidsresa genom Nationalmuseums samlingar och möt bilder som kan hjälpa oss att få svar på dessa frågor
Torsdag 16 februari
1800-talets Sverige och Francisco Goya
Francisco Goya är en av Spaniens mest framstående konstnärer, som levde mellan 1746 och 1828. Han är känd som både en av de sista gamla mästarna och en av de första moderna konstnärerna. Hans målningar, teckningar och gravyrer speglade samtida historiska omvälvningar och påverkade viktiga 1800- och 1900-talsmålare. Vi tittar närmare på några av Nationalmuseums romantiska och impressionistiska verk, ser kopplingar och undersöker den roll som Francisco Goya spelade som en revolutionerande föregångare till några av 1800-talets konstnärliga rörelser.
Fredag 3 mars, kl 15–16
Kvinnliga konstnärer, 1870–1940
Berthe Morisot ingick i den inre kretsen av Impressionisterna och var nära vän med Edouard Manet. Hennes impressionistiska måleriteknik och de vardagliga motiven inspirerade många av samtidens konstnärer. Till Paris kom bland många andra svenska konstnärer Julia Beck, Hanna Pauli och Eva Bonnier och tog starka intryck av impressionisternas måleri. I det tidiga 1900-talet kom flera kvinnor att arbeta konstnärligt även med design inom olika områden, som Anna Petrus, Tyra Lundgren och Märta Måås Fjetterström. Vi studerar måleri och design av kvinnliga konstnärer som var verksamma före och efter sekelskiftet 1900.
Fler teman presenteras inom kort