Nynäs slott i Sörmland är ett i det närmaste komplett herrskapshem, med originalföremål som speglar ägarfamiljernas och deras tjänares liv och boende under nästan fyra århundraden. Föremålen, såväl konst som annat, tillhör Nationalmuseum.
År 1984 köpte Nationalmuseum samtliga konstverk och övriga föremål som finns på Nynäs från Johan Gripenstedts familj. Samlingen består av omkring 20 000 föremål från 1500-talet till 1900-talet. Köpet möjliggjordes genom medel från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, samt Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse. Samtidigt kunde Nynäs unika bibliotek från omkring år 1800 räddas med hjälp av Sven Salén stiftelse och Josef Anérs stiftelse. Det skapades av friherre Carl Göran Bonde (1757–1840) och består av närmare 4 500 band.
Nationalmuseum förvärvade samlingarna på Nynäs som en konst- och kulturhistoriskt intressant helhet som speglar både herrskapets och tjänstefolkets liv i detta hem med mycket lång och kontinuerlig historia. Här finns föremål från många generationer ägare, från paradsängkammare till kök med skafferi och linneskåp som använts fram till 1984. De rika samlingarna av möbler och konsthantverk representerar olika moden från 1600- till 1900-talet. Här visas även en omfattande målerisamling med många exempel från den svenska porträttkonstens historia.
Sörmlands läns landsting köpte 1967 slottets marker som natur- och friluftsområde av Alfred Gripenstedt. År 1984 förvärvar Landstinget även slottet, orangeriet och parken. Byggnader och mark sköts idag av Öknaskolans Naturbruksgymnasium inom Region Sörmland.

Entréhallen från 1600-talet har med sina kolonner och dubbla trapplopp inspirerats av renässansens arkitektur. Den är ett statement och ska visa besökaren att detta är ett hem med bestående värden.

Den så kallade Hildebrandska guldbröllopstavlan är målad av David von Krafft 1713. Den visar Henrik och Maria Sophia Hildebrand omgivna av sin stora familj i flera generationer. Med ett mått på ungefär 2,5 x 4 meter hör målningen till ett av de största privatbeställda 1700-talsporträtten i Sverige.

En av de mer kända ägarna till Nynäs var friherre Johan August Gripenstedt, som var riksdagsman och finansminister åren 1856–1866. Han verkade för tullfrihet och den nya, moderna järnvägens snabba utbyggnad. Fotografens namn är Carl Jacob Malmberg. Foto ur Nationalmuseums samlingar på Nynäs.

På tredje våningen har Nationalmuseum genomfört flera iscensättningar av miljöer från 1800-talet med hjälp av de rika samlingarna på Nynäs. På det viset får besökaren en tydligare bild av vilken roll de enskilda föremålen spelat när de var moderna.
Besök Nynäs slott
Se Nynäs slotts webbplats för öppettider, entrépriser och annan besöksinformation.