17 oktober 2019–1 mars 2020
17 oktober 2019–1 mars 2020
Hella Jongerius – Breathing Colour
En visuell installation om färg, form, ljus och materialitet

Följ med på en upptäcktsfärd i en fantastisk visuell installation som lockar våra sinnen och utmanar vår hjärna. Utställningen "Hella Jongerius – Breathing Colour" handlar om färg, men också om ljus och form och inte minst om vad olika material gör med vår färgupplevelse.

I papper, textil, keramik, metall och plast gestaltar den internationella stjärndesignern Hella Jongerius sin mångåriga konstnärliga forskning om färg. Det är baserat på både vetenskapliga teorier och personliga observationer. De skapade formerna möter utvalda konstverk ur Nationalmuseums samlingar och genom utställningen följer vi också dagsljusets förändringar. Gryningsljus eller natt – allt påverkar vår färgupplevelse.

Hella Jongerius vill få oss att upptäcka mer och ifrågasätta. Hon menar att vi behöver färg som har liv och intensitet runt oss. Färg som ”andas”. Hon är kritisk mot de standardiserade färger och system som idag används inom industrin för att skapa så stabila färger som möjligt.


Färgernas samspel

Efter renoveringen av Nationalmuseum visas konsten mot färgsatta väggar och integrerat så att måleri och skulptur möter textilier och keramik från samma period. Färgsättningen av de olika rummen är resultatet av museets mångåriga studier av hur färg, konst och design samspelar med målet att ge föremålen en kontext som ökar deras visuella attraktionsgrad. Presentationen av Hella Jongerius – Breathing Colour leder förhoppningsvis till ökade funderingar kring och samtal om hur färg påverkar oss och vår upplevelse av omvärlden.

Filmen om Hella Jongerius finns endast textad på engelska. Den är producerad av Mals Media och har hämtats från videokanalen ARTtube.

Tack!

Utställningen är producerad i samarbete med Design Museum i London där den visades sommaren 2017. Sommaren 2018 visades den på Museum Boijmans Van Beuningen i Rotterdam. Utställningen i Stockholm har möjliggjorts tack vare generöst stöd från Nationalmusei Vänner.

Hitta till utställningen

Hella Jongerius – Breathing Colour visas på mellanplan. Fri entré.