5 september 2019 – 12 januari 2020
​1989 – ​kultur och politik

Hösten 2019 är det trettio år sedan Berlinmuren föll. Murens fall blev den symboliska finalen för en politisk världsordning som bestått sedan slutet av andra världskriget. Utställningen undersöker vad som hände inom den visuella kulturen i bredaste mening i detta omvälvande historiska skede.

Det blir en kalejdoskopisk blandning av populärkultur och finkultur som växlar mellan breda globala perspektiv och svenska mikroperspektiv. Det kan handla om de politiska motståndsrörelsernas affischer i Ungern och Tjeckoslovakien, mobiltelefondesign, Jeff Koons postmodernism och Jasper Morrisons nymodernism, Madonnas och Roxettes musikvideor, tv-spelens intåg, de stora axelvaddarnas och pastellfärgernas mode. Utställningen tar fasta på skiftet mellan 1980- och 1990-tal som en historisk brytpunkt och idémässigt kretsar tematiken kring begrepp som frihet, befrielse och gränsupplösning.