Läs mer
Close
Click to focus
|
i
<3

0of0
Förunderliga ting i Villa Curiosa, illustration av Alexander Jansson.
Stängd tillsvidare
Stängd tillsvidare
Villa Curiosa
En utställning riktad till barn 6-11 år och deras nyfikna vuxna

Villa Curiosa

Villa Curiosa är stängd då det är små och trånga utrymmen i utställningen och många ytor och föremål som besökare normalt får lov, och uppmanas, att ta på. Detta är en åtgärd som vidtagits för att det ska gå att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd.

Här kan du läsa mer om de åtgärder som vi har vidtagit för att kunna hålla museet öppet.

Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

I en vrå längst in i Nationalmuseum finns ett gammalt skåp, bakom dörren i skåpet döljer sig ett förunderligt hem, Villa Curiosa. Hemmet är fyllt med samlade minnen, märkliga saker och fantastiska konstverk. Men vem bor egentligen här? Vem har gjort teckningarna? Vems är kavajen i skåpet?

I Villa Curiosa finns spår av de som bor där, men det finns också spår av en magisk ramsa, en tappad kikare och en resa ut till konstens värld.

Villa Curiosa är en plats där historiens vingslag och sagans värld blandas – där kan luckor öppnas och undersökas, lekar lekas, synvillor testas, tankar fördjupas och sinnen stimuleras och vila.

Villa Curiosa är en sinnlig, absurd och filosofisk utställning för barn som ger nycklar till tolkning och upplevelse av Nationalmuseums samlingar och till konsten i stort. Här blandas originalkonst från museets samlingar med rekvisita i sinnliga upplevelsemiljöer.

Pietro Antonio Rotari, Flicka med kikare, Utf. slutet av 1750-talet, Olja på duk
Förunderliga ting i Villa Curiosa, illustration av Alexander Jansson.

Förmågor i magisk ramsa

Curiosa, Oculus, Intellectus, Sensibus, Scientia, Fabrica. I de gåtfulla latinska orden gömmer sig de förmågor vi människor behöver för att utforska konsten. I Villa Curiosa har varje ord i ramsan fått sitt eget rum. Orden finns att finna för dem som är uppmärksamma.

Se vad orden i den magiska ramsan betyder och till vilket rum de hör

Konsten i Villa Curiosa

Scenograf och konstnärlig utformning: Luise Midtgaard

Teckningar i flickans teckningsblock: Kristian Berglund

Oljemålning i biblioteket (kopia av flickan med kikaren): Johan Patrickny

Illustration/fondvägg utanför utställningen: Alexander Jansson