Läs mer
Close
Click to focus
|
i
<3

0of0
Förunderliga ting i Villa Curiosa, illustration av Alexander Jansson.
Öppet fredag–söndag från 25 september 2020
Öppet fredag–söndag från 25 september 2020
Villa Curiosa
En utställning riktad till barn 6–11 år och deras nyfikna vuxna

Villa Curiosa är en sinnlig, absurd och filosofisk utställning för barn som ger nycklar till tolkning och upplevelse av Nationalmuseums samlingar och till konsten i stort. Här blandas originalkonst från museets samlingar med rekvisita i sinnliga upplevelsemiljöer. Utställningen har öppet fredag–söndag från 25 september. Skolklasser är välkomna på bokade besök före öppettid, tisdag–fredag.

Passar för: Barn i åldrarna 6–11 år och deras medföljande nyfikna vuxna. Max 1 vuxen får följa med per barn. Minst 1 vuxen måste följa med per 6 barn.

Plats: Till höger om shopen, på entréplan.

Kostnad: Fri entré

Biljetter: Insläpp i utställningen vid fasta tidspass (se nedan), endast mot uppvisande av platsbiljett. Biljetterna finns att hämta i entréhallen vid värdstationen. Biljetter kan hämtas till senare pass under samma dag som besöket gäller, men inte till andra dagar.

Smittsäkert: Vi har begränsat antalet besökare som kan vistas i utställningen samtidigt och minskat öppettiderna för att ha möjlighet att desinficera ytorna mellan varje tidspass. Läs om museets åtgärder för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Utställningens öppettider

Fredagar–söndagar från 25 september, fem tidspass per dag:

11:15–11:45

12:15–12:45

13:15–13:45

14:45–15:15

15:45–16:15

Villa Curiosa för skolan

Utställningen har öppet för bokade skolprogram. Vi tar emot en (1) skolklass per dag, innan övriga museet öppnar för allmänheten. Här kan du läsa mer om skolprogrammet Villa Curiosa och den borttappade kikaren.

Välkommen in i förunderliga Villa Curiosa

I en vrå längst in i Nationalmuseum finns ett gammalt skåp, bakom dörren i skåpet döljer sig ett förunderligt hem, Villa Curiosa. Hemmet är fyllt med samlade minnen, märkliga saker och fantastiska konstverk. Men vem bor egentligen här? Vem har gjort teckningarna? Vems är kavajen i skåpet?

I Villa Curiosa finns spår av de som bor där, men det finns också spår av en magisk ramsa, en tappad kikare och en resa ut till konstens värld.

Villa Curiosa är en plats där historiens vingslag och sagans värld blandas – där kan luckor öppnas och undersökas, lekar lekas, synvillor testas, tankar fördjupas och sinnen stimuleras och vila.

Pietro Antonio Rotari, Flicka med kikare, Utf. slutet av 1750-talet, Olja på duk
Förunderliga ting i Villa Curiosa, illustration av Alexander Jansson.

Förmågor i magisk ramsa

Curiosa, Oculus, Intellectus, Sensibus, Scientia, Fabrica. I de gåtfulla latinska orden gömmer sig de förmågor vi människor behöver för att utforska konsten. I Villa Curiosa har varje ord i ramsan fått sitt eget rum. Orden finns att finna för dem som är uppmärksamma.

Se vad orden i den magiska ramsan betyder och till vilket rum de hör

Konsten i Villa Curiosa

Scenograf och konstnärlig utformning: Luise Midtgaard

Teckningar i flickans teckningsblock: Kristian Berglund

Oljemålning i biblioteket (kopia av flickan med kikaren): Johan Patrickny

Illustration/fondvägg utanför utställningen: Alexander Jansson