Bra att veta inför ditt besök

Några praktiska tips och detaljer som kan vara bra att veta då du planerar att besöka museet.

Vid vilken tid är det bäst att besöka museet?

Sedan öppningen i oktober 2018 har publiksiffrorna slagit rekord. Det är många som besöker oss varje dag, sent på eftermiddagarna och på kvällar är det oftast lite lugnare.

Se våra öppettider här

Biljetter

Det är fri entré till samlingarna och entréavgift till de tillfälliga utställningarna John Singer Sargent och A&E Design. Biljetten gäller för bägge utställningarna.

Förköp=gå före kön

Enklast köper du din utställningsbiljett i förväg. Den förköpta biljetten berättigar dig till att gå före kön i entrén till museet. Visa din biljett för värden eller vakten på plats.

Klicka här för att förköpa biljett.

Gå två betala för en

Eftermiddagar från kl 15 erbjuder vi att gå två till priset av en. Detta erbjudande gäller endast vid köp av utställningsbiljett på plats i museet.

Platsbiljetter

Platsbiljett kan behövas till vissa arrangemang, som visningar med begränsat antal platser. Du bokar biljett från den sida på webben som handlar om evenemanget.

Biljett till utställningen för barn hämtas hos museivärden i entréhallen.

Läs mer om entrépriser och biljetter här.

Med appen som guide

Nationalmuseum Visitor Guide App innehåller audioguider, fakta och inspiration. Den är denbästa följeslagaren under ditt besök på museet och en riktig guldgruva för dig som är vetgirig även utanför museet.

Läs mer om och ladda ner appen.

Väskor, förvaringsmöjligheter, garderob

  • Det är tillåtet att ta med mindre väskor (max 30x21x10 cm) in i utställningarna. Större väskor ryggsäckar och paraplyer får inte tas med, utan måste låsas in i förvaringsskåpen.
  • Skåp för förvaring av jackor, väskor och ryggsäckar finns på nedre botten.
  • Skåpens mått: 40x38x36,5 cm, ett mindre antal skåp med måtten: 40x38x47 cm
  • En tillfällig bemannad garderob finns på nedre botten. Observera att det inte finns plats för förvaring av större väskor, som kabinväskor och resväskor, eller större paraplyer.

Var försiktig!

Genom att vara aktsamma bidrar vi till att även framtida generationer kan få uppleva museets konstskatter.

Det är lätt att råka stöta till konstverken i utställningarna, särskilt om det är trångt. Därför är det inte tillåtet att ta med ryggsäckar, större väskor och paraplyer med mera in i salarna. För att inte riskera spill är det heller inte tillåtet att ta med mat eller dryck.

Varför får man inte röra konsten?

Även om det inte syns eller känns är vi alltid lite kladdiga om fingrarna. Det salt och fett som naturligt finns på händerna lämnar märken, och orsakar därmed svåra skador, på konstverken om vi tar på dem. Det är därför inte tillåtet att, ens försiktigt, röra konsten i museet. Detta gäller även design- och konsthantverksföremål.

Nationalmuseums app

Nationalmuseum Visitor Guide App innehåller audioguider, fakta och inspiration. Den bästa följeslagaren under ditt besök på museet och en riktig guldgruva för dig som är vetgirig även utanför museet.

Klicka här för att läsa mer om, och ladda ner, appen.

Kommunikationer och parkering

Läs mer på sidan Hitta till museet.

Hitta i museet

I entréhallen finns en folder med karta över museets olika våningsplan. Samma kartor finns också på stora digitala skyltar i entréhallen. En taktil karta finns i foajé, på höger sida precis efter trappan.

Barnvagnar

Det går bra att gå runt i museet med barnvagn. Om du inte vill ta med vagnen runt i museet, finns en barnvagnsparkering utanför utställningen för barn på entréplan. Värden som står där ger dig parkeringsinstruktioner. Notera att parkeringen främst är till för dem som besökare barnutställningen. För dig som vill besöka barnutställningen med små barn finns sulkyvagnar och bärselen att låna mot uppvisande av legitimation. Vi ber dig att inte ta med vagn som har använts utomhus in i utställningen då den smutsar ner.

Skötrum

Skötbord finns i handikapptoaletterna på varje våningsplan.

Tillgänglighet

Läs mer om tillgänglighet i museet här.