Besökare i salen med konst från 1600-talet där det bland annat visas betydande verk av Rembrandt Harmensz van Rijn

Bra att veta inför ditt besök

Några praktiska tips, detaljer och regler som kan vara bra att veta då du planerar att besöka museet.

Information med anledning av coronaviruset

Nationalmuseum följer regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens rekommendationer i frågan om coronaviruset och dess smittspridning. Här kan du läsa uppdaterad information om vad som gäller för museet med anledning av viruset.

Vid vilken tid är det bäst att besöka museet?

Det kommer ofta många besökare precis vid öppningsdags och ibland förekommer kö. Senare på dagen är det vanligtvis lugnare.

Se våra öppettider här

Biljetter

Det är fri entré till samlingarna och entréavgift endast till vissa tillfälliga utställningar och programpunkter, som kurser och temavisningar.

Med appen som guide

Nationalmuseum Visitor Guide App innehåller audioguider, fakta och inspiration. Den är den bästa följeslagaren under ditt besök på museet och en riktig guldgruva för dig som är vetgirig även utanför museet.

Läs mer om och ladda ner appen.

Besöksguide att hyra

Du som inte vill eller har möjlighet att ladda ner appen kan istället hyra en besöksguide med appens innehåll, 20 kr. Kontakta någon av värdarna på entréplan.

Väskor, förvaringsmöjligheter, garderob

  • Det är tillåtet att ta med mindre väskor (max 42x30x10 cm) in i utställningarna. Ryggsäckar med tillåtna mått får tas med in i utställningarna, men måste bäras handen.
  • Större väskor och ryggsäckar, gångstavar, broddar och paraplyer får inte tas med, utan måste låsas in i förvaringsskåpen.
  • Skåp för förvaring av jackor, väskor och ryggsäckar finns på nedre botten.
  • Skåpens mått: 40x38x36,5 cm, ett mindre antal skåp med måtten: 40x38x47 cm
  • Har du problem med att öppna skåpet efter besöket? Kontakta museets personal på plats.
  • Av säkerhetsskäl kan låsta skåp komma att öppnas av museets personal.
  • Museet ansvarar inte för saker som förvaras i skåpen.
  • Obevakade väskor och föremål kan komma att omhändertas.

Äta och dricka

I Restaurang Nationalmuseums matsal serveras såväl lunch som middag. I Glasbaren hittar du smårätter, nybakat, fika och goda drycker. Självklart finns också rätter som är barnens favoriter. Restaurangen ligger på entréplan.

Läs mer om Restaurang Nationalmuseum.

Ett matsäcksrum för dig som har med egen mat och dryck finns på nedre botten. Alla är välkomna men skolklasser som har bokat visning har förtur.

Var försiktig!

Genom att vara aktsamma bidrar vi till att även framtida generationer kan få uppleva museets konstskatter.

Det är lätt att råka stöta till konstverken i utställningarna, särskilt om det är trångt. Därför är det inte tillåtet att ta med ryggsäckar, större väskor och paraplyer med mera in i salarna. För att inte riskera spill är det heller inte tillåtet att ta med mat eller dryck.

Varför får man inte röra konsten?

Även om det inte syns eller känns är vi alltid lite kladdiga om fingrarna. Det salt och fett som naturligt finns på händerna lämnar märken, och orsakar därmed svåra skador, på konstverken om vi tar på dem. Det är därför inte tillåtet att, ens försiktigt, röra konsten i museet. Detta gäller även design- och konsthantverksföremål och ikoner.

Ömtåliga golv

Parkettgolven i museet tål inte broddar och gångstavar. Du får därför inte lov att ta med sådana in. Lås gärna in broddar och gångstavar i förvaringsskåpen på nedre botten.

Sakta in

Det är trångt i salarna och alla med spring i benen behöver sakta in. Barn kan behöva en hand att hålla i.

Fotografera och filma

Läs mer om vad som gäller om du vill fotografera och filma inne i museet.

Hitta i museet

Orientera dig i museet med hjälp av kartvyer över varje våningspIan. Klicka här för att se dem. De finns också i en folder och på stora digitala skyltar i entréhallen i museet. En taktil karta finns i foajén, på höger sida precis efter trappan.

Tillgänglighet

Det finns hiss från gatunivå upp till museets entré. Rullstolar och rullatorer finns att låna. Kontakta personal på entréplan.

Läs mer om tillgänglighet i museet här.

Husdjur

Det är inte tillåtet att ta med husdjur in i museet. Guide- och ledarhundar är välkomna in.

Barnvagnar

Det går bra att gå runt i museet med barnvagn. Om du inte vill ta med vagnen runt i museet, finns en barnvagnsparkering utanför utställningen för barn på entréplan. Värden som står där ger dig parkeringsinstruktioner. Notera att parkeringen främst är till för dem som besökare barnutställningen. För dig som vill besöka barnutställningen med små barn finns sulkyvagnar och bärselen att låna mot uppvisande av legitimation. Vi ber dig att inte ta med vagn som har använts utomhus in i utställningen då den smutsar ner. Obevakade barnvagnar kan komma att omhändertas.

Skötrum

Skötbord finns i handikapptoaletterna på varje våningsplan.

Kommunikationer och parkering

Läs mer på sidan Hitta till museet.

Kvarglömda saker

Kvarglömda kläder, böcker, och sådant som inte är värdesaker sparas i en särskild låda. Du får då själv komma tillbaka till museet och titta efter om det du har glömt finns där. Fråga någon av vakterna eller värdarna på plats så visar de dig lådan.

Värdesaker

information@nationalmuseum.se