Carl Peter Mazér, Brorsdöttrarna Sigrid och Anna Mazér

Brorsdöttrarna Sigrid och Anna Mazér

Upptäck konsten tillsammans, hemma eller i skolan. Det här konstverket ingår i serien Titta på konst tillsammans med barn.

Gör så här

Sätt er bekvämt. Se till så att ni sitter så ni ser skärmen bra.

Strax här nedanför finns en zoombar bild av konstverket. Börja med att titta noga på bilden en stund. Här kommer 3 ingångar till att börja titta på och prata om konst tillsammans. I texten under bilden finns fler frågor, som handlar om just det här konstverket, att prata om.

1. Se – Upptäck bilden. Vad ser du? Titta i på hela bilden, olika delar av den, upptäck detaljer, färger och former. Zooma in så ni ser alla detaljer.

2.Tänka – Vad händer i bilden? Vad fick dig att se det?

3. Undra - Är det något du undrar över? Föder bilden några frågor eller funderingar hos dig? Vad hände sen? Hur känns bilden? Och så vidare. Reflektera tillsammans.

Carl Peter Mazér, Brorsdöttrarna Sigrid och Anna Mazér

Carl Peter Mazér, Brorsdöttrarna Sigrid och Anna Mazér

Carl Peter Mazér, Brorsdöttrarna Sigrid och Anna Mazér

Brorsdöttrarna Sigrid och Anna Mazér

målat av Carl Peter Mazér år 1858.

Här ser vi ett dubbelporträtt av två flickor och en liten svart katt. Målningen heter "Brorsdöttrarna Sigrid och Anna Mazér”. Den ena flickan har en svart katt i famnen, hon tittar rakt fram ut ur målningen och möter vår blick. Den andra flickan sitter med ansiktet vridet åt vänster, ena armen kring hennes syster. Med sin andra hand håller hon ett snöre som katten leker med.

Flickorna verkar sitta tillsammans i en stor stol och båda har kortärmade klänningar på sig med var sitt smycke, ett brosch, vid halsringningen.

Flickan till vänster har långt ljust hår som hon har satt upp med två blå band.

Hennes syster har mörkt hår och frisyr med flätor. Båda verkar ha gjort sig extra fina inför att bli porträtterade. Ser hur deras hår glänser!

Deras farbror Carl Peter Mazér var konstnär och har här målat av sina brorsdöttrar år 1858. Du kan se att han har signerat målningen uppe i vänster hörnet av målningen.

Att avbilda någon med hjälp av en kamera det går snabbt, kanske bara några sekunder, men att måla ett porträtt tar betydligt längre tid.

Tänk hur det skulle kännas att sitta stilla för att bli avmålad - kanske i flera timmar!

Bara att få till stolen, smyckena och kläderna kan ta lång tid.

Och hur lyckas man få en katt att sitta helt stilla?

Ofta får modellen eller modellerna komma till ateljén vid flera tillfällen. Vad tror du att Sigrid och Anna tyckte om att bli avmålade? Om en konstnär eller du själv skulle måla av dig, hur skulle du vilja att det porträttet skulle se ut?

Om Carl Peter Mazér

Som ung studerade Carl Peter vid Konstakademin i Stockholm. År 1825 åkte han i Paris för att studera vidare.

Carl Peter reste även till Ryssland där han bodde under en längre period och arbetade som porträttmålare och till Kina. Han tecknade både de människor och den natur han mötte på sina resor.

När han kom tillbaka till Stockholm i mitten av 1800 talet hade han svårt att försörja sig på sin konst så han började även jobba som porträttfotograf.

Ateljéns tips för hemmafix

Att måla av någon kan ta många, många timmar. Det kan också gå jätttefort! Ateljén tipsar om hur du kan teckna snabbporträtt tillsammans med en kompis eller någon i din familj.

Fler konstverk att titta på

Här finns förslag på fler konstverk som ni kan titta på och prata om tillsammans.