Besök museet på egen hand

Så roligt att du och din klass vill besöka Nationalmuseum, ni är varmt välkomna! Nedan har vi samlat information som ni behöver inför ert besök och som förklarar de museiregler som finns och som alla besökare måste veta om.

Nationalmuseum är tillsvidare tillfälligt stängt

Med anledning av situationen kring det nya coronaviruset har Nationalmuseum beslutat att tillsvidare tillfälligt stänga sina lokaler.

Under tiden som museet är stängt vill vi slå ett extra slag för studiematerialet som finns för att arbeta med konsten på olika sätt i klassrummet. Det finns också filmer, förslag på konstverk att titta på tillsammans med eleverna och olika tips för eget skapande.

Följ oss gärna i sociala kanaler, via vårt nyhetsbrev och här på webbplatsen.

Vi ser fram mot att få hälsa dig och din klass välkomna åter när museet öppnar igen.

Här hittar du uppdaterad information om hur Nationalmuseum berörs av pandemin.

Berätta att ni kommer

Vi vill att ni föranmäler ert besök till oss även när ni går på egen hand. Skicka ett mejl till skola@nationalmuseum.se och berätta när ni planerar att komma, hur många ni är och vilka delar av museet ni i första hand tänker titta på. Var ute i god tid!

Om det samtidigt är väldigt många andra bokade grupper eller skolklasser på egen hand ber vi er hitta en annan tid, så att ni får ett så bra besök som möjligt.

Anmäl ert besök i entrékassan i entréhallen när ni kommer till Nationalmuseum.

Vad kostar det?

Ett besök där du som lärare själv leder din klass är kostnadsfritt för elever, lärare och vuxna som hjälper till under besöket.

Fri entré för skolor gäller tillsvidare både till museets samlingar och till de tillfälliga utställningarna.

Förbered er på att dela museet med många andra

Intresset för att besöka museet är stort och sedan öppningen i oktober 2018 har publiksiffrorna slagit rekord. Ni kommer därför att dela salarna med många andra besökare, både de som går på egen hand och grupper som får en visning.

Prata gärna före besöket om att det är viktigt att ni håller ihop och hur man delar plats med många andra på bra sätt. Visa hänsyn till människor, föremål och miljöer på museet. Vi är alla känsliga och oersättliga!

Får eleverna gå runt i museet på egen hand?

Nej, lärare och medföljande vuxna är ansvariga för eleverna under ert besök på museet. Vi rekommenderar minst 1 vuxen per 10 elever och max 1 vuxen per 4 elever. Dela gärna upp er och undersök salarna i mindre grupper.

Förbered vad ni vill se och vilka frågor ni ska undersöka

Museets webbplats och app för smarta telefoner är två bra källor till information och inspiration inför ert besök. Här finns praktisk information om vår byggnad och hur ni hittar såväl utställningar som klädskåp och toaletter men också mer om samlingarna, enskilda konstverk och utställningar. Du hittar appen i GooglePlay (för androidtelefoner) eller i AppStore (för iphone).

Lärarhandledningar och annat material för skolgrupper

Museets samlingar presenteras kronologiskt, längs med en tänkt tidslinje från 1500 till idag. Du hittar ett urval från Tidslinjen i appen. Du kan också läsa mer och se bilder på konstverken i Tidslinjen här på webbplatsen.

Det finns två övergripande handledningar för två centrala teman: "Porträtt och identitet" och "Skönhetsideal genom tiderna". Här kan du läsa mer om och ladda ner dem.

I museets app finns audioguiden "Vad är Nationalmuseum?" för barn och nyfikna vuxna. Du hittar appen i GooglePlay (för androidtelefoner) eller i AppStore (för iphone).

Böcker om konst

Det finns också två nya böcker om museets konstverk som är bra förberedelsematerial. Pippi på konst är en bok för barn och nyfikna vuxna och Konstskatter ur samlingarna för vuxna som vill veta mer om föremålens historia. Du kan beställa dem via vår bokshop online.

Praktisk information

Generell information om sådant som är bra att veta inför museibesöket hittar du här.

Hitta till museet

Nationalmuseum ligger centralt i Stockholms city, på Blasieholmen mitt emot Kungliga slottet. Från Stockholms centralstation är det 1,2 km, en promenad på mellan 20 och 30 minuter för en grupp. Mer information om att hitta till museet hittar ni här.

Hitta i museet

I museet finns en folder med kartor över museets olika våningsplan. Kartbilderna finns också här på webbplatsen. Klicka här för att komma till dem.

Klädförvaring och toaletter

Klädförvaring i skåp med digitala lås och toaletter hittar ni en trappa ner i museet, på nedre botten. Det är viktigt att ni lämnar av stora väskor, ryggsäckar, dryck och mat innan ni besöker utställningarna, de är inte tillåtna inne i salarna.

Matsäck

Ett matsäcksrum finns en trappa ner, på nedre botten. Berätta gärna om ni planerar att äta matsäck när ni föranmäler ni ert besök så ser vi om det om det finns plats (bokade skolklasser har företräde till matsäcksrummet). Tänk på att lämna matsäcksrummet i fint skick till nästa skolklass eller övriga besökare som kommer till matsäcksrummet. Det är inte tillåtet att äta på andra ställen i museet.

Fotografering

Ni får gärna använda kamera eller mobil i museets utställningar, men utan blixt och stativ. Tänk på att påminna om att titta bakom sig innan någon tar ett steg bakåt för att ta en bra bild eller selfie.

Teckna i utställningssalarna

Det är tillåtet att teckna med blyertspenna i utställningssalarna. Inga färgade pennor, vattenfärg, kol eller kritor som dammar får användas. Använd underlag eller styvt block om ni vill ni teckna så att inte eleverna lockas att sätta pappret mot väggar eller podier – det är inte tillåtet.


Museiregler och varför de finns

I museet finns målningar, skulpturer och föremål gjorda av människor som levt under nästan sex århundraden, från sent 1400-tal och fram till idag på 2000-talet. Vi visar mer än 5.000 originalverk som vart och ett är det enda i sitt slag. Därför finns det vakter i salarna som påminner besökare om de regler som finns för att skydda konsten.

  • Inte röra konsten
    Även om det inte syns eller känns är vi alltid lite kladdiga om fingrarna. Det salt och fett som naturligt finns på händerna lämnar märken, och orsakar därmed svåra skador, på konstverken om vi tar på dem. Det är därför inte tillåtet att, ens försiktigt, röra konsten i museet. Detta gäller även design- och konsthantverksföremål.
  • Inga stora väskor, ryggsäckar, selfie-sticks eller stativ
    Det är lätt att råka stöta till konstverken i utställningarna, särskilt om det är trångt. Därför är det inte tillåtet att ta med ryggsäckar, större väskor och paraplyer med mera in i salarna.
  • Inga vattenflaskor, annan dryck eller mat
    För att inte riskera spill och kladd är det inte tillåtet att ta med mat eller dryck in i utställningssalarna.