Detalj av trappan på Nationalmuseums framsida. Foto: © Bruno Ehrs

Inför ert besök

Så roligt att du och din klass vill besöka Nationalmuseum, ni är varmt välkomna! Nedan har vi samlat information som ni behöver inför ert besök och som förklarar de museiregler som finns och som alla besökare måste veta om. Se också länkarna till skräddarsydd info för er som bokat skolprogram och för er som besöker museet på egen hand.

Nationalmuseum är öppet igen, under kontrollerade former. Här kan du läsa mer om vad vi har gjort för att kunna följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd och minimera risk för smitta.

Håll avstånd

Situationen kring Coronaviruset gör att alla som besöker museet måste följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd. Som lärare ansvarar du för din klass och för att ni vid besök i salarna respekterar andra besökare och håller 1,5–2 meters avstånd till andra så ofta som det är möjlig. Om ni besöker museet på egen hand föreslår vi att ni besöker utställningssalarna i mindre grupper och sprider ut er, och inte håller genomgångar i stora grupper framför konstverk.

Praktisk information

Generell information om sådant som är bra att veta inför ett besök på museet hittar du här.

Hitta till museet

Nationalmuseum ligger centralt i Stockholms city, på Blasieholmen mitt emot Kungliga slottet. Från Stockholms centralstation är det 1,2 km, en promenad på mellan 20 och 30 minuter för en grupp. Mer information om att hitta till museet hittar ni här.

Hitta i museet

I museet finns en folder med kartor över museets olika våningsplan. Kartbilderna finns också här på webbplatsen. Klicka här för att komma till dem.

Klädförvaring och toaletter

Klädförvaring i skåp med digitala lås och toaletter hittar ni en trappa ner i museet, på nedre botten. Det är viktigt att ni lämnar av stora väskor, ryggsäckar, dryck och mat innan ni besöker utställningarna, de är inte tillåtna inne i salarna.

Matsäck

Under sommaren 2020 är museets matsäcksrum tyvärr stängt på grund av åtgärder för att minska virusspridning. Bakom museet finns en fin park och vid lämpligt väder passar det bra att äta matsäck där.

Fotografering

Ni får gärna använda kamera eller mobil i museets utställningar, men utan blixt och stativ. Tänk på att påminna om att titta bakom sig innan någon tar ett steg bakåt för att ta en bra bild eller selfie.

Museiregler och varför de finns

I museet finns målningar, skulpturer och föremål gjorda av människor som levt under nästan sex århundraden, från sent 1400-tal och fram till idag på 2000-talet. Vi visar mer än 5.000 originalverk som vart och ett är det enda i sitt slag. Därför finns det vakter i salarna som påminner besökare om de regler som finns för att skydda konsten.

  • Inte röra konsten
    Även om det inte syns eller känns är vi alltid lite kladdiga om fingrarna. Det salt och fett som naturligt finns på händerna lämnar märken, och orsakar därmed svåra skador, på konstverken om vi tar på dem. Det är därför inte tillåtet att, ens försiktigt, röra konsten i museet. Detta gäller även design- och konsthantverksföremål.
  • Inga stora väskor, ryggsäckar, selfie-sticks eller stativ
    Det är lätt att råka stöta till konstverken i utställningarna, särskilt om det är trångt. Därför är det inte tillåtet att ta med ryggsäckar, större väskor och paraplyer med mera in i salarna.
  • Inga vattenflaskor, annan dryck eller mat
    För att inte riskera spill och kladd är det inte tillåtet att ta med mat eller dryck in i utställningssalarna.