Textiltryck av Yngve Gamlin

Guldkorn från Arkivet

En liten protest mot för mycket trianglar - 
design och satir i arkivet.

”Om man har ”Ett litet helvete” då stämmer man ”Möte i Trosa” i ”Fars fabrik” och dricker ”Barrig Cocktail” på ”Linje Lusta”, därefter ”Giftas” och då blir det ”Fullträff”…”

Så presenterades en samling textiltryck som ställdes ut i Ljusgården på varuhuset NK i Stockholm den 8 april 1956. Formgivare var Yngve Gamlin (1926–1995) son till begravningsentreprenören Petrus Jönsson i Strömsund. Yngve var tidigt en efterfrågad dekoratör i Strömsund med omgivning och tillika en begåvad trummis när han på 40-talet flyttade till Stockholm för att gå på Konstfack. Han studerade vidare inom måleri och teaterhistoria och som scenograf på Stockholms Studentteater mötte han Povel Ramel och blev allt mer involverad som idégivare, författare och skådis i 50- och 60-talets Knäppupprevyer. 

Skandalomsusade skägg

Gamlin medverkade i radio och TV och skrev politiskt inkorrekta texter som framfördes i den på 60-talet skandalomsusade TV-serien Skäggen med Beppe Wolgers, Edvard Matz, Åke Söderqvist, Jan-Öjvind Swahn och Lasse O'Månsson. Tillsammans med Beppe Wolgers skrev han den legendariska monologen ”Bunta ihop dom” som inte fick spelas i radio och försågs med dödskallestämpel när den gavs ut som LP-skiva.

Yngve Gamlin var också verksam inom film och regisserade fler dokumentärfilmer med satiriskt och samhällssatiriskt innehåll. En minnesvärd rolltolkning gjorde han som Djagilev i Hasse och Tages Picassos äventyr 1978 och som regissör fick han Juryns pris i Berlins filmfestival för långfilmen ”Jägarna” 1965.

Inredning och scenografi

Parallellt med karriären i media gjorde Gamlin restauranginredningar åt Tore Wretman på Operabaren och Teatergrillen samt scenografi till baletterna Eldfågeln och Törnrosa på Kungliga Operan. Därtill formgav han också skiv- och bokomslag samt en gröttallrik åt Uppsala Ekeby keramik.

Republiken Jämtlands förste president

År 1963 grundade Gamlin Republiken Jamtland och inbjöds som dess förste president (1963–1983) att ta en tur i den berömda Harpsundsekan med Sveriges dåvarande stadsminister Tage Erlander.

Gamlin formgav slutligen sin egen gravsten som blivit en turistattraktion på Strömsunds nya kyrkogård.

Misslyckad intervju

Utdrag ur ”Misslyckad intervju med Yngve Gamlin” av Beppe Wolgers, Stockholms-tidningen den 27:e mars 1960:

”Egentligen är det ingen idé att intervjua denne asociale fanatiker, det skulle möjligen vara med en bandspelare med ett tre kilometer långt band, men jag tvivlar på att han fastnar ens där. Han flyger omkring i världen med fötterna en meter ovanför marken och slår då och då pannan i en mur eller i ett träd, faller ner på jorden ett slag, blöder, lyfter och flyger vidare. Men det är sådana personer man ska ta på allvar, annars sitter man en vacker dag i sitt mörkaste hörn och tänker samma trista tanke om och om igen och kommer aldrig ur stolen och man ser några kaffefläckar på kostymen och plågas ännu mera, ty dessa kaffefläckar är bara kaffefläckar och man hör inte den ivriga rösten som viskar sitt vänliga "du" och säger att kaffefläckarna är ju underbara och rösten tar en sax och klipper ur en bit av kostymen där fläckarna sitter och ramar in tygbiten och där har vi en vacker tavla. Sedan säljer man den och köper en ny kostym.”

Textil protest

Debuten som textildesigner på NK:s textilkammare 1956 beskrev Yngve Gamlin själv som ”En liten protest mot för mycket trianglar”.

Fotografier från vernissagen, pressklipp, trycksaker och textilprover är hämtade ur Nationalmuseums arkiv, Enskilda arkiv, Astrid Sampe/NK Textilkammare, AS1:8, AS2:2

Video

De fem programmen med Skäggen kan ses i SVT:s Öppet arkiv och ”Bunta ihop dom” med Lars Ekborg som den tjurige norrlänningen ur revyn ”Klotter” från 1968 ligger ute på YouTube.

//Gertrud Nord, arkivarie vid Nationalmuseum

Fler guldkorn från arkiv och Konstbibliotek