Vanliga frågor om användning av bilder

Priser

Hanteringsavgift

För forskning/akademiskt/vetenskaplig/privat bruk av befintliga digitala bilder: Ingen avgift

För kommersiellt bruk och/eller endast publiceringstillstånd: 1 000 kr/bild + moms 6%

Fotografering av föremål

Avgiften för ny fotografering är 2000 kr/föremål + moms 25%.

Kontakta oss för mer utförlig information genom följande beställningsformulär.

Beställa bilder

Hur beställer jag bilder?

Vi rekommenderar att du först undersöker ifall bilderna du behöver finns fritt tillgängliga på Wikimedia Commons för digital nedladdning.

Bilder som finns tillgängliga på Wikimedia Commons är högupplösta och public domain. Det innebär att du helt fritt kan ladda ner och använda bilderna för valfritt syfte.

Vad gör jag om bilderna jag behöver inte finns på Wikimedia?

Då skickar du in en bildbeställning genom att fylla i och skicka in följande beställningsformulär.

Börja med att ange vilket användningsområde bilden ska användas till. Därefter fyller du i kontaktinformation, samt faktureringsinformation ifall att du behöver betala en avgift för din beställning. Slutligen anger du vilka föremål du vill ha bilder av.

Observera att ju mer information om konstverket du anger, desto snabbare kommer vi att kunna hantera din beställning. Information om konstverket kan vara titel, konstnärens namn, inventarienummer m.m.

Tips: Konstverkets inventarienummer är det säkraste sättet att snabba på hanteringstiden och undvika missförstånd eller fel.

Du hittar konstverkets inventarienummer genom att söka fram det i vår webbdatabas.

Vad händer om bilden inte finns i webbdatabasen?

Alla befintliga bilder som vi har till förfogande finns uppladdade i webbdatabasen. Om ett föremål saknar bild i databasen innebär det alltså att vi tyvärr inte har någon bild.

För att få en bild av det önskade föremålet skulle det kräva ny fotografering.

Om du vill beställa ny fotografering skickar du in beställningsformuläret så återkommer vi.

Finns det någon möjlighet att beställa ny fotografering för föremål som bara har en svartvit bild eller som helt saknar bild?

Möjligheten för ny fotografering av föremål beror helt på våra fotografers arbetsbelastning, föremålets placering och tillgänglighet, samt den mängd arbete som skulle krävas för att genomföra fotograferingen.

Du är alltid välkommen att skicka en bildbeställning på ett föremål som saknar bild/bara har en svartvit bild så hjälper vi dig gärna med att göra en bedömning av möjligheten att ta ett nytt foto. Även om vi strävar efter att leverera de bilder du behöver efter bästa förmåga, förbehåller vi oss rätten till att avböja fotograferingsbeställningar som inte bedöms möjliga att genomföra.

För att beställa ny fotografering skickar du in följande beställningsformulär.

Hur levereras mina bilder?

Vi skickar en nedladdningslänk till bilderna till din e-mailadress. Har du ännu inte fått någon länk? Kolla din skräppost.

Hur lång tid tar det att få bilderna?

Vi behandlar alla ärenden så snart vi kan efter inkommet datum. Leveranstid varierar beroende på mängden inkomna beställningar, men vanligtvis expedieras material inom en vecka.

Om du har beställt ny fotografering beror leveranstiden på vår personals arbetsbelastning och kan ta upp till fyra veckor. Kontakta oss för en mer specifik uppskattning om leveranstid.

Hur betalar jag?

Om din beställning är avgiftsbelagd kommer du att få en faktura skickad till den angivna fakturaadressen. Skulle du vilja få fakturan via e-post behöver du meddela oss detta.

Notera:
Fakturan kommer att skickas till fakturaadressen även om du ber om fakturan via e-post. Fakturorna är då dubbletter, så det är bara att bortse från en av dem.

Använda bilder

Hur får jag använda mina bilder?

Bilderna får användas för ändamålet som angavs i beställningen. Om du skulle vilja använda bilderna för annat ändamål får du kontakta oss via frågeformuläret så hjälper vi dig vidare.

För en mer detaljerad beskrivning av hur du får använda våra bilder, se Om bilder och upphovsrätt.

Hur anger jag rätt bildkälla/credit line?

Vanligtvis kommer vi att informera dig om bildkällan när vi levererar bilderna. Skulle denna information saknas är det korrekta formatet för bildkällan följande: ”Foto: [Fotografens för- och efternamn] / Nationalmuseum”. Om fotografens namn inte är känt räcker bildkällan: ”Foto: Nationalmuseum”. För en mer detaljerad beskrivning av hur du anger rätt bildkälla, se Om bilder och upphovsrätt.

Hur hittar jag fotografens namn?

När du har tagit mot dina bilder är det möjligt att du hittar fotografens namn genom att kolla bildfilens Egenskaper.

I Windows högerklickar du på bildfilen och väljer Egenskaper längst ner i listan. I rutan som öppnas finns det en flik som heter ”Information” som innehåller ett fält som heter ”Copyright”. Där ska fotografens namn stå. Alternativt kan du alltid fråga oss om fotografens namn så tar vi reda på det åt dig om den här informationen finns.

Besöka bildarkivet

Är det möjligt att få granska bildarkivets material på plats?

Det är möjligt att besöka oss efter tidsbokning. Eftersom bildarkivets material förvaras i fjärrmagasin rekommenderar vi att du kontaktar oss i god tid före ditt besök om framtagning önskas.

Kontakta oss via frågeformuläret.

Om din fråga inte blev besvarad här är du välkommen att kontakta oss via frågeformuläret.