Läs mer
Close
Click to focus
|
i
<3

0of0
John Singer Sargent, Ena och Betty, Mr och Mrs Asher Wertheimers döttrar 1901. ©Tate, London 2017. Bilden är beskuren.
13 oktober 2018 – 13 januari 2019
13 oktober 2018 – 13 januari 2019
John Singer Sargent
Gå två betala för en, alla eftermiddagar från kl 15. Endast biljettköp på plats i museet.

John Singer Sargent

För första gången i Norden visar Nationalmuseum en utställning med måleri av John Singer Sargent (1856–1925). Han är inte så välkänd i Sverige men i USA och Storbritannien räknas John Singer Sargent som ett av den internationella konstens stora namn från sekelskiftet 1900.

Sargent har beskrivits som sin generations ledande porträttmålare. Hans konst är oerhört populär i USA och Storbritannien, men i Sverige är den ännu närmast okänd. I utställningen ingår flera av Sargents mest berömda verk, som porträtten av den franske läkaren Samuel Jean de Pozzi och systrarna Ena och Betty Wertheimer.

Det var den tekniska briljansen och förmågan att i bild fånga en personlighet som gjorde Sargent efterfrågad. I hans porträtt möter vi den internationella societeten kring sekelskiftet 1900. Kvinnor och män ur aristokratin och den nyrika borgarklassen, i sidenklänningar, mörka kostymer och höga hattar. Men också porträtt av de många vänner Sargent hade inom den internationella kultureliten. I utställningen finns porträtt av Claude Monet, Auguste Rodin och Henry James.

Sargents konst har många beröringspunkter med den nordiska konsten. Både hans sätt att måla och hans konstnärskarriär för tankarna till Anders Zorn. De var båda internationellt framgångsrika porträttmålare och stod på gränsen mellan tradition och modernitet. De var förankrade i en porträttradition med rötter i 1600-talet samtidigt som de inspirerades av de franska impressionisterna. I utställningen visas flera verk av Zorn sida vid sida med Sargents verk.


Till skillnad från Zorn målade Sargent ytterst få nakna kvinnliga modeller. Nakna män är däremot ett återkommande tema hos Sargent och i utställningen visas bland annat en serie sällan visade stora kolteckningar av nakna manliga modeller. Vi vet idag ganska lite om Sargents privatliv, men det är troligt att han var homosexuell och att han dolde sin läggning utåt. Under Sargents livstid var homosexualitet straffbart i de flesta länder.

Även om Sargent var medborgare i USA levde han större delen av sitt liv i Europa. Han föddes i Florens av amerikanska föräldrar, fick sin utbildning i Frankrike och bodde och arbetade under många år i Storbritannien. Han bodde också periodvis i Italien. Sargents kosmopolitiska liv avspeglas tydligt i hans måleri. I utställningen möts stadsmotiv och interiörer från Venedig, landskap och folklivsbilder från mellanöstern och Nordafrika och storslagna vyer från alperna och den kanadensiska vildmarken. Utställningen avslutas med en serie bilder Sargent gjorde under första världskriget då han anlitades som officiell så kallad ”War Artist” av Storbritanniens regering.

Dyk ner i utställningen här

Biljetter

  • Ordinarie entré: 150 kr
  • Reducerad entré (seniorer och studenter): 120 kr
  • Fri entré under 20 år
  • Fri entré för medlem i Nationalmusei Vänner
  • Fri entré övriga: ICOM, SMI, anställda vid centralmuseerna och kulturdepartementet, presskåren, ledsagare och personliga assistenter, auktoriserade guider samt lärare med klass. Bevis som berättigar till fri entré måste uppvisas.

Biljetten gäller även för inträde till utställningen A&E Design.

Förköp=gå före kön

Köp gärna din biljett i förväg. (Obs! Gäller ej erbjudandet om 2 för 1.) Den förköpta biljetten berättigar dig till att gå före kön i entrén till museet. Visa din biljett för värden eller vakten på plats.

Det finns begränsat antal biljetter till varje tidsintervall. I samband med förköp av biljett kan du också köpa utställningskatalogen. Du hämtar ut den i entrén till utställningen.

Eventuella resterande biljetter säljs på plats i museet, endast betalning med kort och swish.

Gå två betala för en

Bjud med en vän till utställningen. Alla eftermiddagar från kl 15 erbjuder vi att gå två till priset av en. Erbjudande gäller till och med 13 januari 2019 och endast vid köp av biljett på plats i museet.

Återköp och ombokning av biljetter

Nationalmuseum återköper inte utställningsbiljetter men de är ombokningsbara till ny tid via vårt bokningssystem här på webbplatsen. Gå in på sidan för utställningen eller evenemanget du har köpt biljett till. Välj fliken Omboka.

Ett särskilt tack

Utställningen har möjliggjorts tack vare generöst stöd från the Terra Foundation for American Art.

aktiviteter
Visa alla datum