16 juni 2020–21 februari 2021
Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar
En utställning om mode – som kommunikation, identitet och couture.

Pär Engsheden är en av Sveriges främsta designer av couture. Under åren 2015–2018 skapade han fyra uppmärksammade klänningar till Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Designprocessen utvecklades i ett ovanligt nära samarbete mellan kreatör och bärare. Deras samtal om mode, filosofi och litteratur pågick under gemensamma middagar, resor, i brev och sms samt under otaliga provningar. Med Danius som sin musa skapade Engsheden fyra unika klänningar som alla bär på en individuell berättelse.

Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar erbjuder inte bara ett möte med de ikoniska plaggen utan även de accessoarer som Danius bar till dem samt Carl Bengtssons fotografier av henne iförd klänningarna. Utställningen är en del av Pär Engshedens konstnärliga forskningsprojekt som han bedriver vid Beckmans designhögskola, där han sedan 2013 också är ansvarig för modeutbildningen.

•••
Sara Danius bär det mest modiga valet i kväll! En knallcerisce cape och en cognacsfärgad klänning. 25 meter av vacker sidentaft har skapat denna kreation – signerad Pär Engsheden.

– Cia Jansson, chefredaktör för modemagasinet Elle i SVT:s direktsändning från Nobelfesten 2018.

Utställningen är producerad i nära samarbete med Pär Engsheden samt Sara Danius och hennes familj. Den utgår från Pär Engshedens konstnärliga forskning och är ett samarbete med Beckmans designhögskola. Utställningen har möjliggjorts tack vare generöst stöd från Nationalmusei Vänner.

Tack vare Sara Danius och Leo Danius generösa donation av klänningarna, med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation, ingår plaggen i Nationalmuseums samlingar. Även Carl Bengtssons fotografier av Sara Danius iförd klänningarna är del av museets samlingar, tack vare hans generösa donation.

Insläppet till utställningen är begränsat till 40 personer/30 minuter.
Förköp din biljett till önskad 30-minutersintervall här.

• Ordinarie entré: 100 kr
  • Reducerad entré (seniorer och studenter): 90 kr
  • Fri entré under 20 år
  • Fri entré för medlem i Nationalmusei Vänner
  • Fri entré övriga: ICOM, ICOMOS, SMI, Riksförbundet Sveriges museer, anställda vid centralmuseerna, presskåren, ledsagare och personliga assistenter, auktoriserade guider, reseledare och/med chaufför, Key of Honour - utfärdat av Stockholm stad, ledamöter av Konstakademien samt lärare med klass.