Höstens utställning på Nationalmuseum kretsar kring ett av historiens mest dramatiska ögonblick, Berlinmurens fall 1989. Men det var inte bara östra Europa som skakades av politisk dramatik. Här listar vi några av alla de händelser som gjorde 1989 till ett så speciellt år.

20 januari George Bush tillträder som president i USA. Han ersätter Ronald Reagan.

14 februari Irans högste ledare Ayatollah Khomeini utfärdar en dödsdom i form av en fatwa mot Salman Rushdie med anledning av romanen Satansverserna.

19 februari Globen invigs i Stockholm.

12 mars Den brittiske ingenjören och forskaren Tim Berners-Lee presenterar en idé som snart ges namnet World Wide Web.

24 mars Miljökatastrof i Alaska när 42 000 kubikmeter råolja läcker ut från oljetankern Exxon Valdez.

30 mars Roxettes låt The Look når förstaplatsen på Billboardlistan i USA.

April Nintendo lanserar den handhållna spelkonsolen Game Boy

2 maj Ungern börjar riva det taggtrådsstängsel som är gräns mot Österrike. Detta är inledningen på nedmonteringen av den fysiska ”järnridån” mellan Öst- och Västeuropa.

4 juni Delvis fria parlamentsval i Polen där den tidigare förbjudna fackföreningsrörelsen Solidaritet når en stor framgång.

Studentdemonstrationer på Himmelska fridens torg i Peking slås ner av militär.

27 juni Utrikesministrarna i Ungern och Österrike klipper ett symboliskt hål i taggtråden som är en del av gränsen mellan länderna.

5 juli Det första pilotavsnittet av TV-serien Seinfeld sänds i USA

Juli DDR-medborgare beger sig till de västtyska ambassaderna i Budapest och Prag och kräver att få komma till Västtyskland. De stannar där i ett par månader.

Francis Fukuyamas artikel “The end of history?” publiceras i sommarnumret av den amerikanska tidskriften The National Interest.

19 augusti Den så kallade Pan-europeiska picknicken i Sopron, Ungern. I samband med picknicken flyr 600 DDR-medborgare in i Österrike och tar sig sedan till Västtyskland.

23 augusti I Sovjet-republikerna Estland, Lettland och Litauen formar omkring två miljoner människor en mänsklig kedja i en manifestation för ländernas självständighet.

24 augusti I Polen väljs Tadeusz Mazowiecki till den första icke-kommunistiska regeringschefen i ett land som ingår i Warszawapakten.

11 september Ungern meddelar att de omkring 13000 DDR-flyktingar som uppehåller sig i landet inte ska utvisas till hemlandet, utan tillåtas resa vidare till Österrike.

20 september Apple lanserar företagets första bärbara dator, Macintosh Portable.

30 september Västtysklands utrikesminister meddelar att de omkring 4000 DDR-medborgare som ockuperat landets ambassad i Prag ska få resa till Västtyskland.

1 oktober Danmark som första land i världen en lag som gör det möjligt att registrera samkönat partnerskap.

7 oktober Ungerns kommunistiska parti avskaffar sig självt genom att ombildas till Ungerns socialistiska parti.

9 oktober 70.000 östtyskar demonstrerar i Leipzig. Demonstrationerna upprepas varje vecka med allt fler deltagare.

18 oktober DDR:s ledare Erich Honecker avgår och ersätts av Egon Krenz.

November Den första ravefesten i Sverige ordnas i Göteborg.

4 november Över en miljon människor demonstrerar i Berlin.

9 november Gränsövergångarna i Berlinmuren öppnas.

10 november Till följd av omfattande folkliga protester och missnöje inom Bulgariens kommunistparti avsätts ledaren Todor Zjivkov och ersätts av den mer reformvänlige Petar Mladenov.

15 november I en artikel i Dagens Nyheter varnar Karl Erik Lagerlöf katastrofala framtida klimatförändringar orsakade av fossila bränslen.

16 december Revolutionen i Rumänien inleds fick med en demonstration i Timișoara, i protest mot regimens försök att tysta den frispråkige pastorn László Tőkés. Över hundra demonstranter dödades av säkerhetspolisen Securitate.

17 december Det första avsnittet av TV-serien Simpsons sänds i USA

25 december Paret Ceaușescu anklagades för bland annat folkmord och korruption på hög nivå och dömdes i en summarisk rättegång till döden och avrättades genom arkebusering.

De politiska omvälvningarna i Östeuropa fortsatte under de följande åren. Fria val hölls i ett antal länder, de två tyska staterna återförenades den 3 oktober 1990 och Sovjetunionen upplöstes i slutet av år 1991. I Jugoslavien ledde utvecklingen efter kommunismens sammanbrott till ett långvarigt krig.

Tillbaka till sidan om utställningen 1989.