
Kontakta oss
Du kan kontakta museet på e-post: info@nationalmuseum.se, men det finns fler sätt att komma i kontakt med oss.

Tillgänglighet
Nationalmuseum ska vara tillgängligt för alla. Här hittar du praktisk information som kan vara bra att ha då du planerar att besöka oss.

Besök museet
Välkommen till Sveriges konst- och designmuseum. Här kan du uppleva konst, konsthantverk och design från 1500-talet till idag. Upptäck samlingarna, se en utställning, gå med på visning, lyssna till en föreläsning eller varför inte skapa något själv i våra

Entrépriser och biljetter
En och samma biljett gäller för entré till hela museet. Förköp den gärna. Gratis för alla under 20. Fri entré för alla till entréplan.

Årskort till Nationalmuseum
Genom att köpa Nationalmuseums årskort så har du möjlighet att besöka Nationalmuseum och Gustavsbergs Porslinsmuseum hur många gånger som helst under ett helt år.

Barn och familj
Hos Nationalmuseum finns mycket att uppleva för både barn och vuxna. Välkommen att upptäcka, skapa och bli nyfiken, på plats i museet och hemma.

Familjedagar i ateljéerna
På söndagar under vintern och våren utforskar vi olika material och tekniker i Nationalmuseums ateljéer. För barn från 4 år och vuxna tillsammans. Drop-in i mån av plats.

Oculusturen – se på konst på olika sätt
På den här turen gäller det att titta noga, hitta detaljer och se på nya sätt – museet är proppfullt av konst som väntar på att upptäckas!

Babyvisningar
Babyvisning på Nationalmuseum för nyfikna vuxna med barn i sitt- och krypålder (3–11 månader). Upplev konsten och museibyggnaden på ett nytt sätt tillsammans med din bebis. Visningarna är fullbokade.

Konstkurser för barn
På ett lekfullt och filosofiskt vis får barnen uppleva utvalda verk i museets samlingar tillsammans med en konstpedagog. I ateljén utforskar vi olika konstnärliga tekniker och material.

Kurser för vuxna
Här hittar du våra kurser för vuxna. Håll utkik efter aktuella arrangemang. Höstens kurs om svenska kvinnliga konstnärer och formgivare startar 19 augusti. Köp plats idag!

Restaurang, bar och café
Lunch, AW, fika eller fest? I Restaurang Nationalmuseum finns smått och gott för alla smaker.
Veckans meny

Aktuellt i restaurangen: Familjemiddag med Jessie & Fredrik
Söndagen 7 maj bjuder Fredrik Eriksson tillsammans med Jessie Sommarström in till en speciellt framtagen meny med tillhörande drycker och goda samtal på Restaurang Nationalmuseum. Detta i samarbete med Årets Kock, Arla Unika och Spendrups.
Fest och Event på Nationalmusuem
Bröllop
Krögare Fredrik Eriksson

Hitta till museet
Nationalmuseum ligger centralt i Stockholms city, på Blasieholmen mitt emot Kungliga slottet.

Syntolkade visningar
Vid ett flertal tillfällen under vintern och våren kan du följa med på syntolkad visning. Ges i samarbete med studieförbundet Sensus och med SRF.

Bra att veta inför ditt besök
Några praktiska tips och detaljer som kan vara bra att veta då du planerar att besöka museet.

Fotografera och filma
Mer om vad som gäller för privat eller professionellt bruk.

Nationalmuseum Shop
Med ett noga utvalt sortiment där det klassiska och det moderna möts.

Boka en gruppvisning
Boka in din grupp, förening, eller ditt företag på en privat visning på museet. Upptäck samlingarna, huset eller de tillfälliga utställningarna. För er som hellre vill uppleva museet digitalt rekommenderar vi att boka en presentation via Microsoft Teams.

Nyfiken på: Trädgården
Boka in din grupp eller förening på en privat visning av våren och sommarens stora utställning Trädgården–konst och natur under sex sekler.

Digital presentation: Trädgården
Boka en privat digital presentation av utställningen Trädgården – konst och natur under sex sekler där ni som grupp får en gemensam konstupplevelse, var ni än befinner er. Under presentationen visar pedagogen högupplösta digitala fotografier av konstverk

Nyfiken på: Samlingarna
Boka en privat gruppvisning där vi går på upptäcktsfärd i samlingarna och gör väl valda nedslag i konst, konsthantverk och design.

Nyfiken på form
Färdas genom utvecklingen av konsthantverk, form och design, från den industriella revolutionen vid 1800-talets mitt och fram till idag.

Nyfiken på: Rembrandt och hans tid i 1600-talets Holland
Boka in din grupp för en visning och fördjupa er i Rembrandt och andra konstnärer från den holländska guldåldern

Nyfiken på: Museets och byggnadens historia
Boka en visning och upplev arkitektur, funktion och mötet mellan gammalt och nytt i det nyrenoverade Nationalmuseum.

Konstsamtal för personer med demensdiagnos
Nationalmuseums konstsamtal för personer med demensdiagnos vänder sig till grupper från boenden eller daglig verksamhet. Konstsamtalen utgår från metoden Möten med minnen. Inga samtal våren 2023.

Digitala konststunder för personer med demensdiagnos
Nationalmuseums digitala konststunder för personer med demensdiagnos vänder sig till grupper på boenden eller i daglig verksamhet. Boka in er grupp för en trevlig stund med social samvaro och konstupplevelser på distans. Höstens tider är fullbokade.

En annorlunda kväll för din grupp på Nationalmuseum
Skulptera i lera, måla i akryl eller skapa färg från grunden med pigment och bindemedel. Varför inte prova trycktekniker som torrnål eller experimentera med återbruksmaterial i en form-och designprocess tillsammans med din grupp?

Boka evenemang och lokal
Bjud dina medarbetare, kunder, samarbetspartners eller vänner på en upplevelse utöver det vanliga i Nationalmuseums vackra lokaler. Hör av dig så berättar vi mer.

Boka Ateljéerna
I ateljéerna är det svårt att inte vara kreativ. Två rum för eget skapande, workshops och möten.

Boka Beijerska rummen
Två av museets vackraste rum i fil med fönster mot Kungliga slottet och Gamla stan och mot Skeppsholmen.

Boka Entréhallen
Perfekt för mässor, mingel fika och fest. Gärna tillsammans med Skulpturgården och/eller Södra ljusgården.

Boka Foajé och Trapphall
Bjud dina vänner på en oförglömlig upplevelse i ett av Sveriges mest storslagna rum.

Boka Restaurangen
Restaurang Nationalmuseum erbjuder olika typer av måltider till såväl mindre sällskap som till större event.

Boka Sessionssalen
Ett mellanstort rum för såväl formella och informella möten som för privata tillställningar.

Boka Skulpturgården
Skulpturgården breder ut sig likt en italiensk piazza, en vacker plats för såväl paus som fest.

Boka Södra ljusgården
Hit bjuder du med fördel in dina gäster för konferens, föreläsningar eller större möten. Men också till mingel och fest.

Trädgården – konst och natur under sex sekler
Följ med ut i Trädgården! Årets stora utställning handlar om hur mytiska och verkliga trädgårdar har skildrats i konsten, men också om hur konsten lämnat spår i trädgårdarna, från medeltiden och fram till idag.

Korta filmer om trädgård
Utställningen Trädgården som du kan se till och med januari 2024 handlar om hur mytiska och verkliga trädgårdar har skildrats i konsten, men också om hur konsten lämnat spår i trädgårdarna, från medeltiden och fram till idag. Här kan du se korta filmer som

Beauty and the Unexpected. Modernt och samtida amerikanskt konsthantverk
Från våren 2023 visar Nationalmuseum en utställning med amerikanskt konsthantverk, från 1950-talet till idag: allt från smyckekonst till stolar, väggdekorationer och textilier. Föremålen har valts ut av före detta galleristen och konsthantverksexperten Helen

Korta filmer om Beauty and the Unexpected
Här kan du se korta filmer som på ett eller annat sätt knyter an till utställningen Beauty and the Unexpected. Vi fyller på med fler filmer allt eftersom.

Mysteriet Peter Adolf Hall
Våren och försommaren 2023 visar Nationalmuseum en utställning om Peter Adolf Hall. En svensk konstnär som på 1700-talet i Paris kom att revolutionera porträttminiatyren med sitt innovativa sätt att måla. Ett 70-tal av Halls porträttminiatyrer från museets

Villa Curiosa
En sinnlig, absurd och filosofisk utställning för barn som ger nycklar till tolkning och upplevelse av Nationalmuseums samlingar och till konsten i stort.

Skattkammaren
I Skattkammaren kan du se mer än tusen små föremål av stor betydelse. Här visas en stor del av världens största samling porträtt miniatyrer tillsammans med smycken från nu och då, dosor och fickur. Upplev dem på riktigt nära håll.

Skulpturgården
Den nya Skulpturgården breder ut sig som en italiensk piazza i museets norra del. Här kan du ta en paus och njuta av skulpturer från Nationalmuseums samling.

Att gestalta en utställning, Henrik Widenheims skisser och modeller
Utställningsscenografi har på senare år fått en allt viktigare roll i museernas förmedlande av konstupplevelser. I den här lilla utställningen kan du se ett urval skisser och modeller, gjorda av scenografen Henrik Widenheim, från några av Nationalmuseums

Ideal och verklighet – nordisk natur
Nationalmuseum Jamtli visar en utställning som handlar om hur den nordiska naturen har skildrats i konst och konsthantverk från 1600-talet och framåt. Se verk av konstnärer som Anna Boberg, Otto Hesselbom, Pehr Hilleström, Elias Martin, Bruno Liljefors,

Badrum för alla!
Gustavsbergs Porslinsmuseum är en del av Nationalmuseum. Utställningen Badrum för alla! som öppnar sommaren 2023 tar dig med genom badrummets historia, från torrdass på gården till en ren och fräsch självklarhet i varje hem och ibland även statusmarkör. Följ

Djur i konsten
Förhållandet mellan djuren och människan har sett olika ut under olika tider, men det har alltid varit nära. Genom historien har konstnärer fascinerats och inspirerats av djur. I sommarens utställning på Läckö slott kan du se över 150 verk ur Nationalmuseums

Nationalmuseum i Stockholm på Blaafarveværket
Vandringsutställningen Från gryning till skymning heter Nationalmuseum i Stockholm på Blaafarveværket när den visas på Blaafarveværket i Modum i Norge. Här presenteras den spännande och föränderliga tiden kring sekelskiftet 1900 där en ny konstnärsgeneration

Såsom i en spegel
En utställning med porträtt från museets väldiga samling. I utställningen introduceras kvinnor, män och barn som levt i eller verkat för Sverige från Vasatid till nutid. Några av konstnärerna och modellerna har anknytning till Jämtland.

Det offentliga rummet
I samarbete med Jernhusen visar Nationalmuseum reproduktioner av verk ur samlingarna. Utställningen har sedan 2015 visats på en rad centralstationer runt om i Sverige. Du kan fortfarande se den på stationen i Hässleholm.

Givandets glädje – silverdonationer
Nationalmuseums samlingar innehåller många utsökta och representativa exempel på svenskt och europeiskt silver från 1500-talet fram till vår egen tid. Den unika samlingen är bland annat resultatet av gåvor och ekonomiska bidrag från flera donatorer genom

Harriet Backer
Under våren och sommaren 2024 visar Nationalmuseum en utställning om Harriet Backer som vid sidan av Edvard Munch var Norges mest betydande konstnär vid sekelskiftet 1900. Hon var vid tiden en av de främsta koloristerna och skildrare av ljus och atmosfär i

Romantikens blick
Romantikens blick tar ett brett grepp om den period under 1800-talet som kallas för romantiken. I utställningen vill vi förklara vad romantiken innebar och hur den påverkade sin samtid. Vi vill också visa att romantiken inte alls begränsar sig till
Utställningar 2023
Här listas museets utställningar som påbörjats under 2023. Om ingen plats anges visades utställningen på Nationalmuseum i Stockholm.

Tidigare utställningar 2022
Här listas museets utställningar som påbörjats under 2022.

2020
Här listas museets utställningar som påbörjats under 2020. Om ingen plats anges visades utställningen på Nationalmuseum i Stockholm.

2018
Här listas museets utställningar under 2014. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2017
Här listas museets utställningar under 2017. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2016
Här listas museets utställningar under 2016. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden i Stockholm stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2015
Här listas museets utställningar under 2015. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2014
Här listas museets utställningar under 2014. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2013
Här listas museets utställningar under 2013. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

Utforska konst och design
Här kan du fördjupa dig och läsa om Nationalmuseums samlingar, se bilder och filmer och upptäcka konst och design på nya sätt. Du hittar också information om bibliotek, arkiv och andra resurser för dig som studerar, forskar eller bara är nyfiken och vill

Våra samlingar
Måleri, skulptur, teckningar och grafik. Konsthantverk och design. Statens porträttsamling, konst och konsthantverk på museer och slott runt Sverige och på Svenska institutet i Paris. Allt ryms i Nationalmuseums samlingar!

Skulptur
I Nationalmuseums samlingar av skulptur finns tusentals verk från olika tider. Läs mer om samlingen och se ett urval verk.

Teckning och grafik
Samlingen av teckningar och grafik omfattar cirka 500 000 blad från senmedeltid och fram till år 1900.

Konsthantverk och design
Samlingen av konsthantverk och design spänner över en lång tidsperiod, från 1300-talet till idag. Den består av cirka 30 000 föremål och innehåller keramik, textil, glas, ädel och oädel metall, möbler, böcker, mode och industridesign.

Statens porträtt- och slottsamlingar
Nationalmuseum ansvarar för samlingar av konst och konsthantverk på en rad slott, herresäten och museer runt om i Sverige. Bland annat på Gripsholms slott, där Statens Porträttsamling med över 4 600 porträtt finns.

Drottningholmsamlingen
Drottningholm är i hög grad drottningarnas slott. Detta präglar också samlingen av måleri och skulptur 1600- till 1800-tal. Här finns den karolinska epoken och upplysningstiden sida vid sida.

Museum de Vries
Nationalmuseum har en unik samling skulpturer av en av den sena renässansens främsta skulptörer, den nederländske Adriaen de Vries (1556–1626). Museum de Vries är helt ägnat åt denne framgångsrike konstnär.

Gustavsbergssamlingen
Nationalmuseum ansvarar för den stora Gustavsbergssamlingen, en samling som består av ungefär 40 000 föremål. Vårt uppdrag är att vårda och tillgängliggöra den.

Läckösamlingen
På en klippa vid Vänerns vatten ute på Kållandsö ligger Läckö slott. Slottets välbevarade utsmyckningar präglas av de ombyggnadsarbeten som greve Magnus Gabriel De la Gardie lät göra under 1600-talets andra hälft. Läckösamlingen består av ca 430 föremål -

Lövstabruksamlingen
På Lövstabruk i norra Uppland finns en välbevarad miljö som visar den herrgårdskultur som växte fram i Sverige under 1700-talet. Nationalmuseums samling på Lövstabruk består av ett 60-tal föremål från framför allt 1600- och 1700-talet.

Nynässamlingen
Nynäs slott i Sörmland är ett i det närmaste komplett herrskapshem, med originalföremål som speglar ägarfamiljernas och deras tjänares liv och boende under nästan fyra århundraden. Föremålen, såväl konst som annat, tillhör Nationalmuseum.

Rosersbergsamlingen
Målerisamlingen på Rosersberg representerar övergången mellan två sekel och två dynastier på den svenska tronen. I den ingår bland annat svensk-ryska sjöslag från sent 1700-tal och landskap från första hälften av 1800-talet.

Strömsholmsamlingen
Strömsholms har sedan 1500-talet förknippats med hästar. Djurporträtt är ett viktigt inslag i konstsamlingen på slottet, liksom annat måleri från det karolinska skedet.

Tessininstitutets konstsamling
Tessininstitutets konstsamling vittnar om de kulturella och politiska förbindelserna mellan Sverige och Frankrike från 1600-talet och fram till idag. Här finns verk av konstnärer som Alexander Roslin, Louis-Jean Desprez, Jaques-Philippe Bouchardon, Julia

Ulriksdalsamlingen
På Ulriksdals slott presenteras delar av den stora samling konsthantverk och måleri som kung Karl XV testamenterade till Nationalmuseum på 1870-talet. Samlingen kom att bli en hörnsten i bildandet av museets Konsthantverksavdelning år 1885.

Orangerimuseet i Ulriksdal
Skulptur har sedan urminnes tider kopplats samman med natur. I Orangerimuseet i Ulriksdal visas skulpturer ur Nationalmuseums samlingar från sent 1600- till tidigt 1900-tal i en unik miljö av ljus och grönska.

Samlingarnas historia
Byggnaden på Blasieholmen, Nationalmuseums hjärta, öppnade för allmänheten 1866. Museets historia är mycket äldre än så.

Unika smycken av Kerstin Öhlin Lejonklou
Nationalmuseum har mottagit en gåva med sex unika smycken formgivna av silversmeden och smyckeformgivaren Kerstin Öhlin Lejonklou. Smyckena är i guld, oxiderat silver, briljanter, tanzanit, rubin och mandaringranat och formgivna mellan 1974 och 2007. Gåvan

Skulptur av Camille Claudel
Nationalmuseum har för första gången förvärvat en skulptur av Camille Claudel, en av det sena 1800-talets mest banbrytande konstnärer. I sina skulpturer utforskade hon sitt skapande och egna erfarenheter och utvecklade en starkt personlig stil som bröt med

Nationalmuseum förvärvar självporträtt av Lié-Louis Périn-Salbreux
Nationalmuseum har förvärvat ett självporträtt av den franske miniatyristen Lié-Louis Périn-Salbreux. Nyförvärvet tillhör konstnärens sena produktion och är till skillnad från många andra av hans självporträtt ovanligt modest och utan stora åtbörder.

Nytt i samlingarna: Tre vyer av franska trädgårdar
Nationalmuseum har förvärvat tre vyer av franska trädgårdar och parker utförda under 1700-talets senare hälft av konstnärerna Louis-Gabriel Moreau och Alexandre Dunouy. De byggde vidare på 1600-talets stolta franska tradition av topografiska framställningar,

Wiurila Chair till Nationalmuseums samlingar
Nationalmuseum har mottagit stolen Wiurila Chair formgiven av Bernadotte & Kylberg som donation till samlingarna. Stolen skapades ursprungligen för en restaurang på den finska herrgården Wiurila som ligger i Halikko i den södra delen av Finland. Donationen

Nytt i samlingarna: porträtt av Marie-Gabrielle Capet
Nationalmuseum har förvärvat ett porträtt av den franska pastellmålaren och miniatyristen Marie-Gabrielle Capet. Porträttet avbildar konstnären någon gång under 1780-talet då hon hörde till den närmaste kretsen kring en av tidens mest uppburna porträttmålare

Nytt i samlingarna: Målning av Jean-François Raffaëlli
Den franske naturalisten Jean-François Raffaëlli var en av de stora förebilderna för svenska konstnärer som reste till Paris under 1880-talet. Målningen som Nationalmuseum har förvärvat är liten, endast 9 x 16 cm, men rymmer en hel liten värld, fylld av

Luca Giordanos målning av den helige Bartolomeus till Nationalmuseums samlingar
Nationalmuseum har mottagit en gåva i form av den italienske konstnären Luca Giordanos målning av aposteln Bartolomeus. Den generösa gåvan kommer från Nationalmusei Vänner.

Nytt i samlingarna: Pastellporträtt av de La Tour, Danloux och Boze
Nationalmuseum har förvärvat pastellporträtt utförda av Maurice Quentin de La Tour, Henry-Pierre Danloux och Joseph Boze, alla verksamma under pastellmåleriets guldålder i 1700-talets Frankrike. Museets samling av pasteller är en av de främsta i världen i

Skulptur av Carl Richard Söderström till Nationalmuseums samlingar
Nationalmuseum har förvärvat en keramisk skulptur av konstnären Carl Richard Söderström föreställandes en björn. Med Dancing Bear har konstnären återerövrat färgen och öppnat en förbindelse till sin bakgrund som målande bildkonstnär. Skulpturen följer en

Självporträtt av Isaac Grünewald donerat till Nationalmuseum
Nationalmuseum har erhållit ett expressivt självporträtt av Isaac Grünewald från 1915 i gåva. Konstnären är en av den svenska modernismens ledargestalter och var en ryktbar kulturpersonlighet redan under sin egen tid. Målningen föreställer konstnären i

Prakturna från Rörstrand skänkt till Nationalmuseum
Nationalmuseum har mottagit en stor prakturna från Rörstrands porslinsfabrik i Stockholm i gåva. Urnan är tillverkad 1884 och har en preciös dekor utförd av konstnären Anton Vogel. Gåvan kommer från Lars Vogel som är barnbarn till konstnären.

Nytt i samlingarna – franska figurativa bordsur
Nationalmuseum har nyligen förvärvat flera betydande franska figurativa bordsur från tidigt 1800-tal. De var ett obligatoriskt inslag i den inredningskultur som uppstod under empiren och prydde spiselkransar och konsolbord.

Förvärv av landskap målat av Oehme till Nationalmuseums samlingar
Nationalmuseum har förvärvat en målning av den tyska konstnären Ernst Ferdinand Oehme. Tyrolskt landskap med borgen Naudersberg från 1847 representerar en sida av den tyska romantiken som tidigare lyst med sin frånvaro i museets samling.

Nationalmuseum förvärvar verk av kvinnliga skulptörer
Nationalmuseum har de senaste åren gjort en aktiv satsning på förvärv av verk av kvinnliga skulptörer. Resultatet presenteras i en utställning på Nationalmuseum under våren samt i en engelskspråkig antologi.

Nationalmuseum förvärvar målning av Ditlev Blunck
Nationalmuseum har förvärvat den återupptäckta Allegori över söndagen av den dansk-tyske konstnären Ditlev Blunck. I och med förvärvet byter målningen ägare för första gången sedan den kom till 1841. Den första ägaren köpte den direkt av konstnären och

Nationalmuseum förvärvar landskapsmålning av Rousseau
Nationalmuseum har förvärvat ett landskap från Fontainebleau-skogen av Théodore Rousseau, troligen utfört under 1840-talet. Rousseau hör till de mest egensinniga och nyskapande i den franska grupp av konstnärer som fått sitt namn efter byn Barbizon och som

Förvärv av gulddosa med Gustav III:s porträtt
Nationalmuseum har förvärvat en unik gulddosa med Gustav III:s porträtt utfört av hovemaljören Johan Georg Henrichsen. Det var en gåva från kungen till den skotske officeraren John Mackenzie med anledning av att han lämnade svensk tjänst 1778. Ytterst få

Nationalmuseum förvärvar målning av Julia Beck
Nationalmuseum har förvärvat ett nyckelverk av Julia Beck, målningen Höstdag från 1883. Julia Beck var länge nästan bortglömd, men har under senare år gjort comeback och räknas idag till en av det sena 1800-talets mest populära konstnärer.

Nationalmuseum förvärvar möbler av Uno Åhrén
Nationalmuseum har nyligen förvärvat delar av en tennmöbel bestående av ett bord och en hög golvskärm ritat av arkitekten Uno Åhrén. Detta specialbeställda, exklusiva möblemang representerar på en och samma gång tradition och framtid.

Donation av svenska silverföremål till Nationalmuseum
Nationalmuseum har utökat sin samling med två unika silverföremål från 1715. Förvärven har gjorts genom en generös ekonomisk gåva av Märta Christina och Magnus Vahlquist genom Nationalmusei Vänner. Föremålen härstammar från samlaren Lars Bellmans

Nytt i samlingarna – Allegori över Kriget av Louis Masreliez
Nationalmuseum har förvärvat Allegori över Kriget utförd av Louis Masreliez. Målningen var ämnad som ett av två dörröverstycken för Gustav III:s sängkammare på Stockholms slott.

Nationalmuseum förvärvar målning av Mary Cassatt
Nationalmuseum har nyligen förvärvat en oljemålning av den amerikansk-franska impressionisten Mary Cassatt. Inköpet är det första förvärvet av en impressionistisk målning som Nationalmuseum gör på mer än 50 år.

Två kvinnoporträtt av miniatyristen Alphen till samlingarna
Nationalmuseum har förvärvat två kvinnoporträtt av den österrikiske hovminiatyristen Johann Eusebius Alphen utförda år 1767. Modellerna är ovanligt levande framställda samtidigt som konstnären återgivit den omgivande miljön på ett omsorgsfullt sätt. De två

Købkes porträtt av Carl von Nutzhorn till Nationalmuseums samlingar
Nationalmuseum har förvärvat ett tecknat porträtt föreställande den drygt tvåårige Carl von Nutzhorn, utfört av den danske guldålderskonstnären Christen Købke i juli 1830. Bilden av den lille gossen är inte bara ovanligt inträngande utan är också ett av

Förvärv av pastellporträtt av John Russell till samlingarna
Nationalmuseum har förvärvat ett pastellporträtt som föreställer lady Georgiana Cavendish vid sex års ålder. Det är utfört av John Russell som var en av tidens främsta pastellmålare. Det är det första exemplet på denna konstart utfört av en brittisk konstnär

Film om verk i samlingarna
Se hur museets konservatorer räddar en ömtålig akvarell, upptäck rörelsen i en skulptur av brons. Här samlar vi filmer som på ett eller annat sätt knyter an till museets samlingar och verksamhet.

Mest för barn
Titta, lyssna, känn. Fundera, prata och gör! Konst kan upptäckas och upplevas på många olika sätt. För er som vill närma er konsten tillsammans bjuder vi på några ingångar som kan ge nya perspektiv.

Korta filmer för barn
Vad händer när en målning börjar prata? Hur känns det att vandra djupare in i en landskapsmålning, kika in en mörk grotta eller att bli jagad av ett monster? Våra kortfilmer för barn och nyfikna vuxna bjuder in till att uppleva konst på ett nytt och

Upptäck museet: fyra filmer för barn
Upptäck museet utan att besöka det. Här är fyra filmer som tar er med runt bland konstverk och spännande saker i Nationalmuseum. Nassim al Fakir berättar om målningar, möbler, skulpturer och mycket mer. Filmerna är textade. Sätt er tillrätta och häng med på

Ateljéns tips för hemmafix
Att upptäcka konsten på egen hand, att testa olika material och tekniker, behöver inte vara svårt. Men ibland kan man behöva lite hjälp på traven för att komma igång. Konstpedagogerna som jobbar i Ateljén på Nationalmuseum tipsar dig här om vad och hur du

Titta på konst tillsammans med barn
Hemma med barn i skolåldern? Eller är ni är nyfikna på konst i skolan? Titta hit! Här hittar du bilder av konstverk ur museets samlingar som du kan titta på, prata om och upptäcka tillsammans med barn.

Mer att upptäcka
Förströelse eller fördjupning? Här har vi samlat lite av varje för dig som vill veta mer om konst, design och Nationalmuseum. Välkommen att botanisera!

Art Bulletin of Nationalmuseum
The Art Bulletin of Nationalmuseum är en konstvetenskaplig digital publikation som ges ut på engelska en gång per år. Den lyfter fram de mest betydande nyförvärven genom vetenskapliga artiklar.

Verket – en podd om klassiker
Verket – en podd om klassiker diskuterar, upplever och analyserar kulturhistoriens viktigaste mästerverk. Tillsammans med ledande konst- och litteraturhistoriker diskuterar Anna Jansson från Nationalmuseum och Paulina Helgeson från Litteraturbanken

Möt forskaren: Anna Bortolozzi
I ett forskningsprojekt som är knutet till Nationalmuseum har konsthistorikern Anna Bortolozzi undersökt arkitekturritningarna i den så kallade Cronstedtsalingen. En av hennes upptäckter är att samlingen har ägts av den tidiga barockens viktigaste romerska

Byggnadens historia
Nationalmuseums historia är ett bra exempel på att ett museum knappast är en statisk inrättning, utan tvärtom fungerar och har fungerat som något högst föränderligt.

Sakta in, stanna upp, titta långsamt
Slow looking handlar om att istället för att se många verk, ge mer tid till några få för att verkligen hinna se. Ta dig tid att stanna upp och titta länge. Här är några titta långsamt-tips för gör det själv-bruk.

Färgad av originalet – om väggarnas kulörer
Kulören på väggarna i ett rum spelar en viktig roll för upplevelsen av konst. Här guidar vi dig kulörvägen genom museet och Tidslinjen. Inspireras till att måla egna rum, och njut av en färgprakt utöver det vanliga.

ABC med Nationalmuseum
Följ med oss från A till Ö. Varje bokstav i alfabetet leder dig till "konstiga" ord, konstverk, stilar och konstnärer.

Video: Tre minuter på Nationalmuseum
Upplev museet hemifrån! Här är en film för dig som inte kan besöka museet och för dig som aldrig besökt oss men undrar hur det ser ut. Välkommen på en kort rundtur!

Guldkorn från arkiv och Konstbibliotek
I Konstbibliotekets och arkivens samlingar av litteratur, tidskrifter, bilder, brev, tidningsurklipp, protokoll och mycket mer finns en rad spännande guldkorn.

Bilder
Fria och zoombara bilder av populära konstverk. Dessutom bilder kopplade till museets historia, händelser i närtid och dåtid.

Fria bilder
6 000 högupplösta bilder av museets mest populära målningar finns för fri nedladdning på Wikimedia Commons.

Zooma in i minsta detalj
Några av museets konstverk är fotograferade i superhög upplösning. Det gör det möjligt att zooma in, bokstavligen, i minsta detalj.

Beställningsformulär för bilder
På Wikimedia Commons finns tusentals högupplösta bilder av verk i Nationalmuseums samlingar. Finns inte bilden du söker? Beställ den här.

Konstbiblioteket
Konstbiblioteket är Moderna Museets och Nationalmuseums gemensamma bibliotek för konst, fotografi och design. Det vänder sig till såväl forskare och studenter som till intresserad allmänhet.

Vad finns i bibliotekets samlingar?
I Konstbibliotekets samlingar finns monografier över konstnärer och fotografer, utställningskataloger, konstrelaterade tidningsartiklar från förra århundradet och mycket annat.

Databaser och kataloger
Sök i bibliotekets databaser med fri åtkomst. På biblioteket finns kortkataloger och andra analoga databaser. På plats i biblioteket har du åtkomst till flera internationella databaser.

E-tidskifter
Elektroniska tidskrifter tillgängliga på plats i Konstbibliotekets lokaler.

Konstbibliotekets historia
Konstbibliotekets historia sträcker sig till 1800-talets mitt. Det startade som litet internt handbibliotek och har sedan dess utvecklats till ett av Nordens största offentliga specialbibliotek för konst, fotografi och design.

Arkiven
Nationalmuseums arkiv är öppna för forskare, studenter och intresserad allmänhet. De består av myndighetsarkiv, bildarkivet och de enskilda arkiven.

Studiesalen för teckningar och grafik
Studiesalen för teckningar och grafik är öppen för förbokade besök, enligt överenskommelse med respektive samlingsansvarig intendent.

Vanliga frågor om samlingarna
Här har vi samlat vanliga frågor med svar om samlingarna

Skola
Varmt välkommen till Nationalmuseum och konstens värld! Vår skolverksamhet riktar sig till alla elever och lärare. Vi tror på konsten som kunskapsväg och utforskar ständigt nya arbetssätt tillsammans med skolan i samklang med läroplaner och kursmål.

Studiematerial för grundskolan och gymnasiet
Arbeta med konsten i klassrummet Här finns studiematerial med bilder, övningar, tips och lärarhandledning. Materialet är framtaget med läroplanen i åtanke.

Titta noga, titta på nytt sätt – gå på en Oculustur!
Oculus-turen är ett studiematerial för förskolan, åk 0–3 och fritids som besöker Nationalmuseum på egen hand. Här gäller det att titta noga och att se på nya sätt.

Pippi på konst – lärarhandledning för åk 0–6
En lärarhandledning för er som valt att läsa boken Pippi på konst tillsammans med era elever och som sen vill fortsätta ut på en upptäcktsfärd i konstens värld!

Upptäck Nationalmuseum i klassrummet
Studiematerial med filmer, bilder, lärarhandledning och förslag på klassrumsfix för er som vill skapa själva. För åk 0–6.

Genvägar till konstens visklek
Ett studiematerial om berättelser och bilder som inspirerat konstnärer genom tiderna.

Vem är du? Här är jag! Om porträtt och identitet
Studiematerial med bilder, övningar, frågor för diskussion, tips och lärarhandledning,

Omöjliga kroppar – om skönhetsideal, mode och genus
Studiematerial med bilder, övningar, frågor för diskussion, tips och lärarhandledning

Hämta en lektion på sverigeshistoria.se
Sveriges historia är en digital undervisningsresurs som presenterar lektioner från ett trettiotal svenska museer. Nationalmuseum bidrar med två lektioner, om Drottning Kristina och om Karl XII:s likfärd.

För SFI och SAS
Konsten inspirerar till egna berättelser. Använd studiematerialet för SFI och SAS för att utveckla både det talade och det skrivna språket.

Arbeta med design- eller konsthantverksföremål i undervisningen

Digitala skolprogram
Boka ett digitalt skolprogram och träffa en av museets erfarna konstpedagoger via länk. Möt konsten i samlingarna från klassrummet. För högstadiet och gymnasiet.

Skärmdax! Nyfiken på Nationalmsueum
Boka ett digitalt skolprogram för dina elever och upptäck museet och samlingarna tillsammans med en av museets konstpedagoger. Skolprogrammet passar för klasser i åk 7–9.

Skärmdax! Nyfiken på Nationalmuseum, gymnasiet
Boka ett digitalt skolprogram för dina elever och upptäck museet och samlingarna tillsammans med en av museets konstpedagoger. Skolprogrammet passar för klasser i gymnasiet.

Titta, tänka tolka! – Betalningen
I det digitala skolprogrammet Titta, tänka, tolka! bjuder vi in eleverna till att vara interaktiva på ett avdramatiserat. Vi dyker djupt ner i en mångbottnad målning för att tillsammans reda ut bildens berättelser och budskap. För gymnasiet.

Nyfiken på: Designhistoria–gymnaiset
Ett digitalt skolprogram för gymnasiet om form, design och konsthantverk från 1851 och fram till idag. Boka det och ge dina elever möjlighet att uppleva konsthantverk form och design genom Nationalmuseums samlingar.

Konstens berättelser – digital
Vilka berättelser ryms i ett konstverk? Genom att tillsammans diskutera ett antal konstverk utifrån vad vi ser och upplever, närmar vi oss museets samlingar i en digital, dialogbaserad visning. Skolprogrammet riktar sig till klasser från SFI och SAS och

Skolprogram för alla årskurser
Boka ett skolprogram, med eller utan ett kreativt pass i ateljén, och ge dina elever möjligheten att uppleva Nationalmuseum öga mot öga. Skolprogrammen vänder sig till alla årskurser, från förskolan via grundskolan till och med gymnasiet samt SFI, SAS och

Konstens berättelser – en dialogbaserad visning
Vilka berättelser ryms i ett konstverk? Genom att tillsammans diskutera ett antal konstverk utifrån vad vi ser och upplever, närmar vi oss museets samlingar i en dialogbaserad visning för klasser från SFI, SAS och språkintroduktionsklasser på gymnasiet.

En sinnlig tur i utställningen Trädgården
Hur doftar en målning? Kan vi se hur något känns? Hur många färger kan vi hitta i en näckrosdamm? I det här skolprogrammet utforskar vi utställningen Trädgården med hjälp av våra sinnen. Det passar för förskolan och grund- och grundsärskolans årskurs F–6.

En känslig tur genom konsten
Kan vi se hur det känns? Hur känns en sorgsen skulptur i kroppen? Kan vi känna flera känslor samtidigt? Det här skolprogrammet hjälper oss att tolka, förstå och sätta ord på våra känslor och tankar genom konsten.

Villa Curiosa och den borttappade kikaren
Ett skolprogram i anslutning till utställningen Villa Curiosa, för åk F–6.

Kroppen – bland magrutor, peruker och puffbyxor
Vi reflekterar över dagens syn på skönhet, kroppsideal och mode utifrån dåtidens bilder i museets samlingar.

Kroppen – om kroppsideal genom tid, norm och blick
Vi reflekterar över dagens syn på skönhet, kroppsideal och mode utifrån dåtidens bilder i museets samlingar.

Kroppen – om kroppsideal genom tid, norm och blick
Vi reflekterar över dagens syn på skönhet, kroppsideal och mode utifrån dåtidens bilder i museets samlingar.

Nyfiken på: Designhistoria
Om form, design och konsthantverk från 1851 och fram till idag.

Nyfiken på: Nationalmuseum
Vi tar oss upp i huset via de väldiga stentrapporna, och gör några konststopp i salarna.

Nyfiken på: Nationalmuseum
Vad är ett museum egentligen? Varför hamnar vissa saker på museum, och varför ser byggnaden ut som den gör?

Nyfiken på: Nationalmuseum
Varför är det så många nakna i konsten? Och vad betyder i en hund i äldre måleri?

Nyfiken på: Nationalmuseum
Tillsammans gör vi några konststopp i den tidslinje som slingrar sig genom huset och möter olika delar ur samlingarna.

Nyfiken på: Nationalmuseum
Vilka finns avbildade i de äldre porträtten och vilka normer har påverkat hur bilder och föremål sett ut genom olika tidsepoker?

Inför ert besök
Här har vi samlat praktisk information, husregler och tips på förberedelser som kan vara bra att ta del av före ert besök på museet.

Besök museet med bokat skolprogram
Här har vi samlat information särskilt för skolklasser som ska besöka museet för ett bokat skolprogram.

Besök museet på egen hand
Vad gäller om vi som skolklass vill besöka museet på egen hand? Har har vi samlat praktisk information, husregler och tips på förberedelser.

Skapande skola
Skapande skola är en nationell satsning för att främja att konst och kultur integreras i grundskolan på lång sikt. Nationalmuseum samarbetar gärna med din skola i ett Skapande skola-projekt!

Skapande skola: Sensibus
Hur låter en målning egentligen? Kan vi se hur något känns? Hur luktar färgen grönt? I Skapande skola-projektet Sensibus, för grund- och grundsärskolans årskurs 0–6, upptäcker vi konsten med våra sinnen.

Skapande skola: Move it!
Hur kommer det sig att en skulptur som är alldeles blixtstilla verkar röra på sig? I Skapande skola-projektet Move it!, för grund- och grundsärskolans åk 0–6, utforskar vi teckning och tredimensionellt skapande med utgångspunkt utifrån den egna kroppen.

Skapande skola: Identitet
Vad ingår egentligen i en persons identitet? I det här Skapande skola projektet för grund- och grundsärskolans årskurs 7–9 ser vi på olika sätt att uttrycka vem en är eller vill vara.

Skapande skola: Konstens visklek
Hur kommer det sig att Silvan Imam och Beyonce väljer att posera som bibelns Maria och barnet? I Skapande skola-projektet Konstens visklek, för grund- och grundsärskolans åk 7–9, undersöker vi konsthistoriska referenser i dagens visuella kultur.

Särskilt för lärare
Här samlar vi sådant som bara är för dig som är lärare eller pedagog: träffar, visningar, föredrag och annat smått och gott. Vi tipsar också om andra aktiviteter som vi tror att du kan vara intresserad av.

Myndigheten
Nationalmuseum är en statlig myndighet som leds av en överintendent som utses av regeringen. Förordnandet löper över sex år och kan sedan förnyas med ytterligare tre år. Som stöd finns ett insynsråd vars uppgift är att utöva insyn och att ge råd till

Hållbarhet
Nationalmuseum vill i sitt arbete för långsiktig hållbarhet vara en förebild och inspirera personal, besökare och leverantörer i hållbarhetsfrågor genom att bidra till att de globala målen i Agenda 2030 och de nationella miljökvalitetsmålen uppnås.
Tillgänglighet och mångfald

Visselblåsarfunktion
Har du uppmärksammat något allvarligt missförhållande inom Nationalmuseum? Nu kan du anonymt rapportera det via en oberoende visselblåsarfunktion.

Forskning
I uppdraget ingår att vidga och fördjupa kunskaperna om museets ansvarsområden. En rad forskningsprojekt bedrivs för att möta de kraven.

Pågående forskningsprojekt
Forskningsverksamheten vid Nationalmuseum bedrivs i projektform och varje projekt har sin egen ekonomi. Till projekten knyts såväl externa som interna forskare. Här ser du vilka projekt som bedrivs just nu.

Bokutgivning
Nationalmuseums utgivning av böcker om museets samlingar och tillfälliga utställningar innehåller bland annat utställningskataloger, resonerande kataloger, Art Bulletin of Nationalmuseum och konstbarnböcker.

Bevarande
I Nationalmuseums uppdrag ingår att vårda och bevara museets samlingar så att även framtidens generationer kan ta del av det gemensamma kulturarvet.

Regional närvaro
Enligt museilagen ska "Museerna och museihuvudmännen ska samverka i syfte att ge alla tillgång till museernas samlade resurser, bland annat genom att ställa föremål ur de egna samlingarna till varandras förfogande." Vidare har Nationalmuseum ett uppdrag att

Lån av konst
Nationalmuseum bedriver sedan 1917 en omfattande utlåningsverksamhet. Syftet är att göra fler konstverk tillgängliga än de som kan visas i Nationalmuseums huvudbyggnad.

Lån av konst till utställning
Information för dig som vill låna konstverk ur samlingarna till utställning på annat museum eller kulturinstitution, i Sverige eller utomlands.

Långtidslån av konst
Information för museer, kulturinstitutioner och statliga myndigheter som önskar låna konst ur Nationalmuseums samlingar.

Stöd museet
Donationer och sponsorer utgör en viktig del för museets möjligheter att finansiera verksamheten och berika samlingarna.

Nationalmusei Vänner
Tack vare Nationalmusei Vänner har museets samlingar kunnat utökas med många betydelsefulla konstverk. Vill du också vara med och bidra? Bli vän idag!

American Friends of Nationalmuseum
Genom arbetet tillsammans med stiftelsen American Friends kan museet ytterligare utveckla sina internationella samarbeten med andra museer och organisationer.

Donatorgruppen
Tack vare donatorgruppen kan Nationalmuseum hålla högsta kvalitet på verksamheten. Vill du också stötta Sveriges kulturarv och följa spännande projekt? Bli medlem! Välkommen till Nationalmuseums donatorgrupp.

Några rader från överintendenten
Här kan du löpande läsa några av överintendentens tankar kring olika aktuella ämnen inom musei- och kulturvärlden.

Nationalmuseums resurser bör stärkas
Susanna Pettersson reflekterar över sina fem år som överintendent vid Nationalmuseum, och lyfter några tankar om museets framtid.

Kriget i Ukraina visar vikten av att skydda Sveriges kulturarv
Hur säkerställer vi viktiga kulturarvssamlingars framtid vid kris och konflikt? Susanna Pettersson, överintendent vid Nationalmuseum skriver om vikten av att ha god beredskap och av att agera, inte bara utreda och fundera.

Storsatsning på kultur – Oslo visar vägen
Kultur är inte persilja på smörgåsen eller fina ord i ett tal, utan samhällets puls, hävdar Susanna Pettersson, överintendent Nationalmuseum. Här skriver hon om kulturens betydelse i samhället och jämför de nordiska ländernas kultursatsningar.

Hurra! Nationalmuseum är Årets museum!
Sveriges Museer, ett riksomfattande förbund för museerna i Sverige, delar årligen ut utmärkelsen Årets museum till de museer som kandiderar. I år hade Nationalmuseum glädjen att tillsammans med Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum och Hallands Konstmuseum

Ukrainska kulturarvet behöver räddas
Rysslands krig i Ukraina skakar hela världen och slår hårt på alla nivåer. Katastrofen har många ansikten. Människor som flyr, skadas och dör. Städer som bombas och förstörs och museer och kulturarvsbyggnader brinner. Överintendent Susanna Pettersson skriver

Meditativa besöksmål och plattformar för inspiration
Susanna Pettersson, överintendent, resonerar kring frågor om museernas och universitetens roll i samhället och om vikten av samverkan mellan näringsliv, kulturinstitutioner, myndigheter och civilsamhälle.

Besök museer: hemester med konst och kultur
Samhället öppnar, men varsamt. Museerna är samhällsviktiga funktioner och jobbar med stolthet och glädje för att garantera att dörrarna hålls öppna så besökarna får möjlighet att fördjupa sig i konst, kulturhistoriska föremål, design, arkitektur och mycket

Kultur och ett hållbart samhälle
Överintendent Susanna Pettersson resonerar kring kulturens och museernas roll i utvecklingen av ett hållbart samhälle.

Forskning som gör skillnad och behövs
Susana Pettersson, överintendent, delar med sig av tankar och erfarenheter av konstvetenskaplig forskning och berättar om vad som pågår just nu inom forskningen på Nationalmuseum.

Nya möjligheter för beslutsfattare?
Behövs museerna i framtiden? Svaret är väldigt enkelt: ja. Museerna behövs, nu kanske mer än någonsin. Överintendent Susanna Pettersson berättar varför.

Digitala vägar och nya lösningar
Dialogen med någon som man följer i tysthet kan vara stark och betydelsefull. Susanna Pettersson delar med sig av tankar om det digitala mötet med konst, konstnärer och museer.

Dags att satsa på proveniens- och restitutionsforskning
Nationalmuseum har rekommenderat regeringen ett återlämnande av målningen Kristi begråtande av Lucas Cranach d.ä., hans skola, till Muzeum Narodowe we Wrocławiu i Polen. Fallet med målningen visar hur viktigt det är satsa på proveniens- och

Museer och samhällets puls
Susanna Pettersson reflekterar över konstens, museernas och kulturens roll i samhället i skuggan av pandemin och ger tips på personliga instagramfavoriter som piggar upp och ger hopp om framtiden.

Ett museum är till för alla
Vilka är de som har rätt att titta på konst och design? Svaret på frågan är väldigt enkel: alla. Överintendent Susanna Pettersson kommenterar Agnes Lidbecks debattartikel i DN utifrån Nationalmuseums synvinkel.

Konstens kraft och frihet
En av höstens diskussioner handlade om våra samlingstexter (två salar, för att vara exakt). Starka opinioner bildades om museets sätt att presentera feministiska teorier och genusperspektiv. Plötslig var det många som hade en tydlig bild av vad museet ”får”

Samlingar överallt!
Nationalmuseums samlingar är omfattande och visas i olika delar av Sverige. Potentialen nationellt och internationellt är stor. För att utveckla ett Nationalmuseum som är till för alla vill vi fortsättningsvis satsa på närvaro på flera estrader.

Kulturens värde
Hur kan kulturens värde definieras? Frågan är samtidigt både lätt och komplicerad. Kulturen har en betydande roll i vårt samhälle. Den är grundläggande för vår identitet.

Museer som drivkraft för förändring – nya yrken, ny ekonomi
Under de senaste två decennierna har världen förändrats mycket, och så även museer. Det är därför viktigt att diskutera deras potential utifrån kulturindustrin och nya sätt att arbeta på.

Rikta blicken - om Nationalmuseums roll
Vilken är de nationella institutionernas roll i dagens samhälle? Vilka är de behov de svarar på och varför? Jag tror på kulturens och humanismens värde och ser Nationalmuseum som en plattform för värdediskussioner, en plats för olika upplevelser och en källa

För kunder och leverantörer
Kontaktuppgifter, adresser, bankuppgifter och organisationsnummer.

Aktuella upphandlingar
När vi som myndighet gör offentliga upphandlingar publiceras underlag via TendSign.

Tillgänglighetsredogörelse – nationalmuseum.se
Nationalmuseum står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda vår webbplats. Det här dokumentet beskriver hur Nationalmuseum.se uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända

Policy för behandling av personuppgifter
Så här samlar in, behandlar och delar med oss av den information som vi sparar om dig hos oss.

Nyhetsbrev
Prenumerera på våra nyhetsbrev! Då får du det senaste om det senaste direkt till din mejl.

Efterlysning: verk gjorda av, eller med, Hanna Pauli
Har du ett verk av eller med Hanna Pauli hemma? Just nu bedriver vi ett forskningsprojekt om konstnären Hanna Pauli, född Hirsch (1864–1940), som ska utmynna i en monografisk utställning år 2025. Nu behöver vi din hjälp för att kunna kartlägga hennes samlade

Nytt projekt ger studenter möjlighet att forska på Nationalmuseum
Projektet Unga forskare syftar till att erbjuda nyligen examinerade studenter möjlighet till korta forskningsprojekt på Nationalmuseum. Under nästa år kommer museet kunna erbjuda minst två projekt med hjälp av extern finansiering. Finansiärer är

Britta Marakatt-Labba är 2022 års hedersporträtt
Hedersporträttet för 2022 visar konstnären Britta Marakatt-Labba som är internationellt känd för sina broderade samiska landskapsbilder med både poetiskt och politiskt innehåll. Porträttet är skapat av konstnären Marja Helander som avbildar samiska landskap,

Biltokig på Nationalmuseum behöver hjälp
Nästa sommar öppnar vi en utställning om bilkultur med fokus på den kreativitet och utveckling som tog fart i Sverige efter andra världskriget. Utställningen är gjord tillsammans med Bobo Ericzèn, känd från programmet Biltokig. Nu efterlyser vi dina

Carl Bildt är 2021 års hedersporträtt
Modellen på hedersporträttet för 2021 är politikern och tidigare statsministern Carl Bildt. Det är utfört av konstnären Bo Larsson i en illusionistisk stil, som detaljerat berättar om modellens mångsidiga verksamhet. Porträttet blir en del av Statens

Nationalmuseum Årets museum 2022
Nationalmuseum har utsetts till Årets museum av Sveriges Museer och Svenska ICOM. Utmärkelsen delades ut av kulturminister Jeanette Gustafsdotter på museernas vårmöte under tisdagen. Nationalmuseum får priset bland annat för sitt genomgripande strategiska

#StandWithUkraine
Centralmuseernas samarbetsråd fördömer invasionen av Ukraina och uppmanar Ryssland att respektera 1954 års Haagkonvention.

A&E DESIGNs arkiv skänks till Nationalmuseum
A&E DESIGNs arkiv har skänkts till Nationalmuseum, ett material som speglar 50 år av företagets verksamhet. Arkivet omfattar allt från idéskisser till slutgiltiga ritningar och produktmodeller.

Rasmus Nossbring är årets Unga konsthantverkare
2021 års Unga konsthantverkare är glasblåsaren och skulptören Rasmus Nossbring från Stockholm. Hans konstnärskap berör ämnen som minnen, arbete och klass.

Nationalmuseums chef får finskt hederspris
Nationalmuseums överintendent Susanna Pettersson får stiftelsen Jenny ja Antti Wihuri Foundations hederpris. Susanna Pettersson får priset för sitt arbete inom museisektorn.
Nationalmuseum + sverigeshistoria.se
Nu lanseras den första lektion från Nationalmuseum Drottning Kristina – bilden av en stormaktsfurste! för årskurs 4-6 i plattformen Sveriges historia.
Om Nationalmuseum
Utställningar

Trädgården – konst och natur under sex sekler
Följ med ut i Trädgården! Årets stora utställning handlar om hur mytiska och verkliga trädgårdar har skildrats i konsten, men också om hur konsten lämnat spår i trädgårdarna, från medeltiden och fram till idag.

Beauty and the Unexpected. Modernt och samtida amerikanskt konsthantverk
Från våren 2023 visar Nationalmuseum en utställning med amerikanskt konsthantverk, från 1950-talet till idag: allt från smyckekonst till stolar, väggdekorationer och textilier. Föremålen har valts ut av före detta galleristen och konsthantverksexperten Helen

Mysteriet Peter Adolf Hall
Våren och försommaren 2023 visar Nationalmuseum en utställning om Peter Adolf Hall. En svensk konstnär som på 1700-talet i Paris kom att revolutionera porträttminiatyren med sitt innovativa sätt att måla. Ett 70-tal av Halls porträttminiatyrer från museets

Villa Curiosa
En sinnlig, absurd och filosofisk utställning för barn som ger nycklar till tolkning och upplevelse av Nationalmuseums samlingar och till konsten i stort.

Skattkammaren
I Skattkammaren kan du se mer än tusen små föremål av stor betydelse. Här visas en stor del av världens största samling porträtt miniatyrer tillsammans med smycken från nu och då, dosor och fickur. Upplev dem på riktigt nära håll.

Skulpturgården
Den nya Skulpturgården breder ut sig som en italiensk piazza i museets norra del. Här kan du ta en paus och njuta av skulpturer från Nationalmuseums samling.

Att gestalta en utställning, Henrik Widenheims skisser och modeller
Utställningsscenografi har på senare år fått en allt viktigare roll i museernas förmedlande av konstupplevelser. I den här lilla utställningen kan du se ett urval skisser och modeller, gjorda av scenografen Henrik Widenheim, från några av Nationalmuseums

Utställningar på annan plats
Nationalmuseum är hela Sveriges konst- och designmuseum. Därför samarbetar vi med olika parter för att vår konst ska synas på fler platser än i Stockholm. Museet är även engagerat i utställningar i andra delar av världen genom att vi samarbetar med andra

Kommande utställningar
Här ser du vilka utställningar som kommer att visas närmast framöver.

Tidigare utställningar
Museets utställningar sedan 2013. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.
Utställningar på annan plats

Ideal och verklighet – nordisk natur
Nationalmuseum Jamtli visar en utställning som handlar om hur den nordiska naturen har skildrats i konst och konsthantverk från 1600-talet och framåt. Se verk av konstnärer som Anna Boberg, Otto Hesselbom, Pehr Hilleström, Elias Martin, Bruno Liljefors,

Badrum för alla!
Gustavsbergs Porslinsmuseum är en del av Nationalmuseum. Utställningen Badrum för alla! som öppnar sommaren 2023 tar dig med genom badrummets historia, från torrdass på gården till en ren och fräsch självklarhet i varje hem och ibland även statusmarkör. Följ

Djur i konsten
Förhållandet mellan djuren och människan har sett olika ut under olika tider, men det har alltid varit nära. Genom historien har konstnärer fascinerats och inspirerats av djur. I sommarens utställning på Läckö slott kan du se över 150 verk ur Nationalmuseums

Nationalmuseum i Stockholm på Blaafarveværket
Vandringsutställningen Från gryning till skymning heter Nationalmuseum i Stockholm på Blaafarveværket när den visas på Blaafarveværket i Modum i Norge. Här presenteras den spännande och föränderliga tiden kring sekelskiftet 1900 där en ny konstnärsgeneration

Såsom i en spegel
En utställning med porträtt från museets väldiga samling. I utställningen introduceras kvinnor, män och barn som levt i eller verkat för Sverige från Vasatid till nutid. Några av konstnärerna och modellerna har anknytning till Jämtland.

Det offentliga rummet
I samarbete med Jernhusen visar Nationalmuseum reproduktioner av verk ur samlingarna. Utställningen har sedan 2015 visats på en rad centralstationer runt om i Sverige. Du kan fortfarande se den på stationen i Hässleholm.
Kommande utställningar

Givandets glädje – silverdonationer
Nationalmuseums samlingar innehåller många utsökta och representativa exempel på svenskt och europeiskt silver från 1500-talet fram till vår egen tid. Den unika samlingen är bland annat resultatet av gåvor och ekonomiska bidrag från flera donatorer genom

Harriet Backer
Under våren och sommaren 2024 visar Nationalmuseum en utställning om Harriet Backer som vid sidan av Edvard Munch var Norges mest betydande konstnär vid sekelskiftet 1900. Hon var vid tiden en av de främsta koloristerna och skildrare av ljus och atmosfär i

Romantikens blick
Romantikens blick tar ett brett grepp om den period under 1800-talet som kallas för romantiken. I utställningen vill vi förklara vad romantiken innebar och hur den påverkade sin samtid. Vi vill också visa att romantiken inte alls begränsar sig till
Tidigare utställningar
Utställningar 2023
Här listas museets utställningar som påbörjats under 2023. Om ingen plats anges visades utställningen på Nationalmuseum i Stockholm.

Tidigare utställningar 2022
Här listas museets utställningar som påbörjats under 2022.

2020
Här listas museets utställningar som påbörjats under 2020. Om ingen plats anges visades utställningen på Nationalmuseum i Stockholm.

2018
Här listas museets utställningar under 2014. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2017
Här listas museets utställningar under 2017. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2016
Här listas museets utställningar under 2016. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden i Stockholm stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2015
Här listas museets utställningar under 2015. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2014
Här listas museets utställningar under 2014. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.

2013
Här listas museets utställningar under 2013. Under den perioden 2013–oktober 2018 var museibyggnaden stängd för renovering och utställningarna visades istället på andra platser, runt om i Sverige och utomlands.
Nytt i samlingarna

Unika smycken av Kerstin Öhlin Lejonklou
Nationalmuseum har mottagit en gåva med sex unika smycken formgivna av silversmeden och smyckeformgivaren Kerstin Öhlin Lejonklou. Smyckena är i guld, oxiderat silver, briljanter, tanzanit, rubin och mandaringranat och formgivna mellan 1974 och 2007. Gåvan

Skulptur av Camille Claudel
Nationalmuseum har för första gången förvärvat en skulptur av Camille Claudel, en av det sena 1800-talets mest banbrytande konstnärer. I sina skulpturer utforskade hon sitt skapande och egna erfarenheter och utvecklade en starkt personlig stil som bröt med

Nationalmuseum förvärvar självporträtt av Lié-Louis Périn-Salbreux
Nationalmuseum har förvärvat ett självporträtt av den franske miniatyristen Lié-Louis Périn-Salbreux. Nyförvärvet tillhör konstnärens sena produktion och är till skillnad från många andra av hans självporträtt ovanligt modest och utan stora åtbörder.

Nytt i samlingarna: Tre vyer av franska trädgårdar
Nationalmuseum har förvärvat tre vyer av franska trädgårdar och parker utförda under 1700-talets senare hälft av konstnärerna Louis-Gabriel Moreau och Alexandre Dunouy. De byggde vidare på 1600-talets stolta franska tradition av topografiska framställningar,

Wiurila Chair till Nationalmuseums samlingar
Nationalmuseum har mottagit stolen Wiurila Chair formgiven av Bernadotte & Kylberg som donation till samlingarna. Stolen skapades ursprungligen för en restaurang på den finska herrgården Wiurila som ligger i Halikko i den södra delen av Finland. Donationen

Nytt i samlingarna: porträtt av Marie-Gabrielle Capet
Nationalmuseum har förvärvat ett porträtt av den franska pastellmålaren och miniatyristen Marie-Gabrielle Capet. Porträttet avbildar konstnären någon gång under 1780-talet då hon hörde till den närmaste kretsen kring en av tidens mest uppburna porträttmålare

Nytt i samlingarna: Målning av Jean-François Raffaëlli
Den franske naturalisten Jean-François Raffaëlli var en av de stora förebilderna för svenska konstnärer som reste till Paris under 1880-talet. Målningen som Nationalmuseum har förvärvat är liten, endast 9 x 16 cm, men rymmer en hel liten värld, fylld av

Luca Giordanos målning av den helige Bartolomeus till Nationalmuseums samlingar
Nationalmuseum har mottagit en gåva i form av den italienske konstnären Luca Giordanos målning av aposteln Bartolomeus. Den generösa gåvan kommer från Nationalmusei Vänner.

Nytt i samlingarna: Pastellporträtt av de La Tour, Danloux och Boze
Nationalmuseum har förvärvat pastellporträtt utförda av Maurice Quentin de La Tour, Henry-Pierre Danloux och Joseph Boze, alla verksamma under pastellmåleriets guldålder i 1700-talets Frankrike. Museets samling av pasteller är en av de främsta i världen i

Skulptur av Carl Richard Söderström till Nationalmuseums samlingar
Nationalmuseum har förvärvat en keramisk skulptur av konstnären Carl Richard Söderström föreställandes en björn. Med Dancing Bear har konstnären återerövrat färgen och öppnat en förbindelse till sin bakgrund som målande bildkonstnär. Skulpturen följer en

Självporträtt av Isaac Grünewald donerat till Nationalmuseum
Nationalmuseum har erhållit ett expressivt självporträtt av Isaac Grünewald från 1915 i gåva. Konstnären är en av den svenska modernismens ledargestalter och var en ryktbar kulturpersonlighet redan under sin egen tid. Målningen föreställer konstnären i

Prakturna från Rörstrand skänkt till Nationalmuseum
Nationalmuseum har mottagit en stor prakturna från Rörstrands porslinsfabrik i Stockholm i gåva. Urnan är tillverkad 1884 och har en preciös dekor utförd av konstnären Anton Vogel. Gåvan kommer från Lars Vogel som är barnbarn till konstnären.

Nytt i samlingarna – franska figurativa bordsur
Nationalmuseum har nyligen förvärvat flera betydande franska figurativa bordsur från tidigt 1800-tal. De var ett obligatoriskt inslag i den inredningskultur som uppstod under empiren och prydde spiselkransar och konsolbord.

Förvärv av landskap målat av Oehme till Nationalmuseums samlingar
Nationalmuseum har förvärvat en målning av den tyska konstnären Ernst Ferdinand Oehme. Tyrolskt landskap med borgen Naudersberg från 1847 representerar en sida av den tyska romantiken som tidigare lyst med sin frånvaro i museets samling.

Nationalmuseum förvärvar verk av kvinnliga skulptörer
Nationalmuseum har de senaste åren gjort en aktiv satsning på förvärv av verk av kvinnliga skulptörer. Resultatet presenteras i en utställning på Nationalmuseum under våren samt i en engelskspråkig antologi.

Nationalmuseum förvärvar målning av Ditlev Blunck
Nationalmuseum har förvärvat den återupptäckta Allegori över söndagen av den dansk-tyske konstnären Ditlev Blunck. I och med förvärvet byter målningen ägare för första gången sedan den kom till 1841. Den första ägaren köpte den direkt av konstnären och

Nationalmuseum förvärvar landskapsmålning av Rousseau
Nationalmuseum har förvärvat ett landskap från Fontainebleau-skogen av Théodore Rousseau, troligen utfört under 1840-talet. Rousseau hör till de mest egensinniga och nyskapande i den franska grupp av konstnärer som fått sitt namn efter byn Barbizon och som

Förvärv av gulddosa med Gustav III:s porträtt
Nationalmuseum har förvärvat en unik gulddosa med Gustav III:s porträtt utfört av hovemaljören Johan Georg Henrichsen. Det var en gåva från kungen till den skotske officeraren John Mackenzie med anledning av att han lämnade svensk tjänst 1778. Ytterst få

Nationalmuseum förvärvar målning av Julia Beck
Nationalmuseum har förvärvat ett nyckelverk av Julia Beck, målningen Höstdag från 1883. Julia Beck var länge nästan bortglömd, men har under senare år gjort comeback och räknas idag till en av det sena 1800-talets mest populära konstnärer.

Nationalmuseum förvärvar möbler av Uno Åhrén
Nationalmuseum har nyligen förvärvat delar av en tennmöbel bestående av ett bord och en hög golvskärm ritat av arkitekten Uno Åhrén. Detta specialbeställda, exklusiva möblemang representerar på en och samma gång tradition och framtid.

Donation av svenska silverföremål till Nationalmuseum
Nationalmuseum har utökat sin samling med två unika silverföremål från 1715. Förvärven har gjorts genom en generös ekonomisk gåva av Märta Christina och Magnus Vahlquist genom Nationalmusei Vänner. Föremålen härstammar från samlaren Lars Bellmans

Nytt i samlingarna – Allegori över Kriget av Louis Masreliez
Nationalmuseum har förvärvat Allegori över Kriget utförd av Louis Masreliez. Målningen var ämnad som ett av två dörröverstycken för Gustav III:s sängkammare på Stockholms slott.

Nationalmuseum förvärvar målning av Mary Cassatt
Nationalmuseum har nyligen förvärvat en oljemålning av den amerikansk-franska impressionisten Mary Cassatt. Inköpet är det första förvärvet av en impressionistisk målning som Nationalmuseum gör på mer än 50 år.

Två kvinnoporträtt av miniatyristen Alphen till samlingarna
Nationalmuseum har förvärvat två kvinnoporträtt av den österrikiske hovminiatyristen Johann Eusebius Alphen utförda år 1767. Modellerna är ovanligt levande framställda samtidigt som konstnären återgivit den omgivande miljön på ett omsorgsfullt sätt. De två

Købkes porträtt av Carl von Nutzhorn till Nationalmuseums samlingar
Nationalmuseum har förvärvat ett tecknat porträtt föreställande den drygt tvåårige Carl von Nutzhorn, utfört av den danske guldålderskonstnären Christen Købke i juli 1830. Bilden av den lille gossen är inte bara ovanligt inträngande utan är också ett av

Förvärv av pastellporträtt av John Russell till samlingarna
Nationalmuseum har förvärvat ett pastellporträtt som föreställer lady Georgiana Cavendish vid sex års ålder. Det är utfört av John Russell som var en av tidens främsta pastellmålare. Det är det första exemplet på denna konstart utfört av en brittisk konstnär
Om webbplatsen

Tillgänglighetsredogörelse – nationalmuseum.se
Nationalmuseum står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda vår webbplats. Det här dokumentet beskriver hur Nationalmuseum.se uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända

Policy för behandling av personuppgifter
Så här samlar in, behandlar och delar med oss av den information som vi sparar om dig hos oss.
Nyheter

Efterlysning: verk gjorda av, eller med, Hanna Pauli
Har du ett verk av eller med Hanna Pauli hemma? Just nu bedriver vi ett forskningsprojekt om konstnären Hanna Pauli, född Hirsch (1864–1940), som ska utmynna i en monografisk utställning år 2025. Nu behöver vi din hjälp för att kunna kartlägga hennes samlade

Nytt projekt ger studenter möjlighet att forska på Nationalmuseum
Projektet Unga forskare syftar till att erbjuda nyligen examinerade studenter möjlighet till korta forskningsprojekt på Nationalmuseum. Under nästa år kommer museet kunna erbjuda minst två projekt med hjälp av extern finansiering. Finansiärer är

Britta Marakatt-Labba är 2022 års hedersporträtt
Hedersporträttet för 2022 visar konstnären Britta Marakatt-Labba som är internationellt känd för sina broderade samiska landskapsbilder med både poetiskt och politiskt innehåll. Porträttet är skapat av konstnären Marja Helander som avbildar samiska landskap,

Biltokig på Nationalmuseum behöver hjälp
Nästa sommar öppnar vi en utställning om bilkultur med fokus på den kreativitet och utveckling som tog fart i Sverige efter andra världskriget. Utställningen är gjord tillsammans med Bobo Ericzèn, känd från programmet Biltokig. Nu efterlyser vi dina

Carl Bildt är 2021 års hedersporträtt
Modellen på hedersporträttet för 2021 är politikern och tidigare statsministern Carl Bildt. Det är utfört av konstnären Bo Larsson i en illusionistisk stil, som detaljerat berättar om modellens mångsidiga verksamhet. Porträttet blir en del av Statens

Nationalmuseum Årets museum 2022
Nationalmuseum har utsetts till Årets museum av Sveriges Museer och Svenska ICOM. Utmärkelsen delades ut av kulturminister Jeanette Gustafsdotter på museernas vårmöte under tisdagen. Nationalmuseum får priset bland annat för sitt genomgripande strategiska

#StandWithUkraine
Centralmuseernas samarbetsråd fördömer invasionen av Ukraina och uppmanar Ryssland att respektera 1954 års Haagkonvention.

A&E DESIGNs arkiv skänks till Nationalmuseum
A&E DESIGNs arkiv har skänkts till Nationalmuseum, ett material som speglar 50 år av företagets verksamhet. Arkivet omfattar allt från idéskisser till slutgiltiga ritningar och produktmodeller.

Rasmus Nossbring är årets Unga konsthantverkare
2021 års Unga konsthantverkare är glasblåsaren och skulptören Rasmus Nossbring från Stockholm. Hans konstnärskap berör ämnen som minnen, arbete och klass.

Nationalmuseums chef får finskt hederspris
Nationalmuseums överintendent Susanna Pettersson får stiftelsen Jenny ja Antti Wihuri Foundations hederpris. Susanna Pettersson får priset för sitt arbete inom museisektorn.
Nationalmuseum + sverigeshistoria.se
Nu lanseras den första lektion från Nationalmuseum Drottning Kristina – bilden av en stormaktsfurste! för årskurs 4-6 i plattformen Sveriges historia.