Nationalmuseum ska aktivt verka för att skapa förutsättningar för att alla besökare ska kunna ta del av museets publika erbjudande. Målsättningen är att så mycket som möjligt av ordinarie verksamhet ska vara tillgängligt för de flesta genom en inkluderande utformning av lokaler och information. Ledstjärnan är att det som är nödvändigt för några är bra för de flesta.
Ett medvetet arbete med språkbruk och presentationer som inte återupprepar kränkande stereotyper ska genomsyra både publikt och internt arbete. Som organisation ska Nationalmuseum vara en
arbetsplats där anställda kan arbeta på lika villkor oavsett funktionsvariation och främja mångfalden genom att aktivt välkomna medarbetare med olika bakgrund och erfarenheter.
Tillgänglighet och mångfald ska beaktas i verksamhetsplaner, utvecklingsarbete och ordinarie brandskydds- och arbetsmiljöarbete. Anställda ska ha grundläggande kunskap om olika funktionsvariationer och om de sju diskrimineringsgrunderna. Fortbildning och information inom tillgänglighet och mångfald ska genomföras regelbundet inom alla museets verksamhetsfält.
Som stöd i arbetet ska det finnas en handlingsplan med konkreta mål för förbättringar av tillgänglighet och mångfald. Handlingsplanen ska förtydliga ansvar och roller inom organisationen, identifiera hinder och formulera aktiviteter för tre år framåt och revideras årligen.
Besöks- och arbetslokaler ska tillgänglighetsanpassas enligt rådande riktlinjer i samarbete med Statens fastighetsverk som ansvarar för den fysiska tillgängligheten i museibyggnaden på Blasieholmen och Värmdö kommun för Gustavsbergs Porslinsmuseum. Nationalmuseum ansvarar för inredning, skyltning och uppfyllande av tillgänglighetskrav.
I samverkan med brukar- och intresseorganisationer erbjuds särskilda aktiviteter som utformas och planeras i samverkan. Museet är aktivt i olika nätverk och projekt för att öka verksamhetens tillgänglighet och mångfald.