Enligt museilagen ska "museerna och museihuvudmännen samverka i syfte att ge alla tillgång till museernas samlade resurser, bland annat genom att ställa föremål ur de egna samlingarna till varandras förfogande." Vidare har Nationalmuseum ett uppdrag att verka för att verksamheten ska vara en angelägenhet för alla i samhället.
Myndigheten ska verka för att dess verksamhet ska vara en angelägenhet för alla människor i samhället.
Konst och föremål från de omfattande samlingarna går att uppleva på närmare tjugo fasta utställningsplatser, allt från kungliga slott såsom Drottningholm, Rosersberg och Ulriksdal till Svenska institutet i Paris. Ett antal vandringsutställningar produceras varje år som går på turné både i Sverige och utomlands och till sommaren produceras tillfälliga utställningar för Läckö och Gripsholms slott samt Nationalmuseum Jamtli. På så sätt kan fler ta del av konsten från samlingarna och nya målgrupper kan nås.
Nationalmuseum driver även Gustavsbergs Porslinsmuseum där föremål från den stora Gustavsbergssamlingen finns utställda. Där visas även tillfälliga utställningar med olika innehåll.
Platser att se konst och design ur Nationalmuseums samlingar
Utställningar på annan plats
Nationalmuseum är hela Sveriges konst- och designmuseum. Därför samarbetar vi med olika parter för att vår konst ska synas på fler platser än i Stockholm. Museet är även engagerat i utställningar i andra delar av världen genom att vi samarbetar med andra
Statens porträttsamling
Nationalmuseum ansvarar för Statens porträttsamling, som visas på Gripsholms slott. Samlingen består av över 5 000 porträtt i olika medier från sen medeltid fram till nutid.
Drottningholmsamlingen
Drottningholm är i hög grad drottningarnas slott. Detta präglar också samlingen av måleri och skulptur 1600- till 1800-tal. Här finns den karolinska epoken och upplysningstiden sida vid sida.
Museum de Vries
Nationalmuseum har en unik samling skulpturer av en av den sena renässansens främsta skulptörer, den nederländske Adriaen de Vries (1556–1626). Museum de Vries är helt ägnat åt denne framgångsrike konstnär.
Gustavsbergssamlingen
Nationalmuseum ansvarar för den stora Gustavsbergssamlingen, en samling som består av ungefär 40 000 föremål. Vårt uppdrag är att vårda och tillgängliggöra den.
Läckösamlingen
På en klippa vid Vänerns vatten ute på Kållandsö ligger Läckö slott. Slottets välbevarade utsmyckningar präglas av de ombyggnadsarbeten som greve Magnus Gabriel De la Gardie lät göra under 1600-talets andra hälft. Läckösamlingen består av ca 430 föremål -
Lövstabruksamlingen
På Lövstabruk i norra Uppland finns en välbevarad miljö som visar den herrgårdskultur som växte fram i Sverige under 1700-talet. Nationalmuseums samling på Lövstabruk består av ett 60-tal föremål från framför allt 1600- och 1700-talet.
Rosersbergsamlingen
Målerisamlingen på Rosersberg representerar övergången mellan två sekel och två dynastier på den svenska tronen. I den ingår bland annat svensk-ryska sjöslag från sent 1700-tal och landskap från första hälften av 1800-talet.
Nynässamlingen
Nynäs slott i Sörmland är ett i det närmaste komplett herrskapshem, med originalföremål som speglar ägarfamiljernas och deras tjänares liv och boende under nästan fyra århundraden. Föremålen, såväl konst som annat, tillhör Nationalmuseum.
Strömsholmsamlingen
Strömsholms har sedan 1500-talet förknippats med hästar. Djurporträtt är ett viktigt inslag i konstsamlingen på slottet, liksom annat måleri från det karolinska skedet.
Tessininstitutets konstsamling
Tessininstitutets konstsamling vittnar om de kulturella och politiska förbindelserna mellan Sverige och Frankrike från 1600-talet och fram till idag. Här finns verk av konstnärer som Alexander Roslin, Louis-Jean Desprez, Jaques-Philippe Bouchardon, Julia
Ulriksdalsamlingen
På Ulriksdals slott presenteras delar av den stora samling konsthantverk och måleri som kung Karl XV testamenterade till Nationalmuseum på 1870-talet. Samlingen kom att bli en hörnsten i bildandet av museets Konsthantverksavdelning år 1885.
Orangerimuseet i Ulriksdal
Skulptur har sedan urminnes tider kopplats samman med natur. I Orangerimuseet i Ulriksdal visas skulpturer ur Nationalmuseums samlingar från sent 1600- till tidigt 1900-tal i en unik miljö av ljus och grönska.